środa, 29 września 2021

Domowe bajaderki - pomysł na wykorzystanie suchego ciasta

Wyobraźcie sobie sytuację, że po imprezie/spotkaniu/obiedzie zostaje Wam sporo ciasta, ciasta bez kremu typu biszkopt, murzynek, babka piaskowa. Co wtedy robicie? Zmuszacie się i jecie suche, czy kombinujcie? 

Mam bardzo prosty sposób na wykorzystanie takiego ciasta. Szybko wyczarujecie z niego coś pysznego.
A co to będzie? Bajaderki!
Mogą być formie cake popsów (lizaków), tradycyjnej bajaderki albo babeczek. Przepis na wykonanie jest taki sam, tylko później inaczej je formujecie i dekorujecie.
Gwarantuję Wam, że nie zostanie nawet okruszek starego ciasta i nikt się nie zorientuje, że nie było pieczone w dniu podania.

Znacie taki sposób? A może macie jeszcze inny? Kto lubi bajaderki łapka w górę.

Składniki: 

  • 400 g suchego ciasta (ciasto babkowe, czekoladowe, biszkopt)
  • 120g mascarpone
  • 80g masła orzechowego (może być też krem czekoladowy)
  • dodatkowo dżem z czarnej porzeczki lub inny ulubiony
  • świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie: 

Mascarpone wymieszaj z masłem orzechowym i dodaj pokruszone ciasto. Dokładnie wymieszaj składniki, żeby się połączyły i powstała klejąca masa, którą da się formować w dłoniach. 


🔹Jeśli chcesz zrobić babeczki, przygotuj foremki na muffinki. Z masy nabieraj ciasto (na jedną babeczkę łyżka ciasta) i wylepiaj nim dno foremek. Pośrodku zrób niewielkie wgłębienie, do którego wyłóż po łyżeczce dżemu. Na tym poukładaj owoce. Trzymaj w lodówce, wyjmij babeczki przed podaniem.
🔹Jeśli chcesz przygotować tradycyjne bajaderki, z ciasta formuj kule i oblewaj polewą czekoladową (dżem i owoce nie będą potrzebne).




4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter