czwartek, 4 marca 2021

Muffinki z tofu i cukinią - idealne na śniadanie

Śniadaniowa petarda! Wytrawne muffinki z cukinią i tofu. Intensywne w smaku, dobrze doprawione. Zabrałam je do pracy i zniknęły w 5 min. Jeśli nie jecie (nie lubicie) tofu, wykorzystajcie twaróg. A gdybyście nie zjedli wszystkich jednego dnia (u mnie nie dało się tego sprawdzić 🧐😉) zamknijcie muffinki w pojemniku i do lodówki.


Składniki (na 12 sztuk):
  • kostka tofu wędzonego lub twarogu
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 50g żółtego sera
  • 3 plastry chudej wędliny
  • garść rukoli lub 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki oregano


Przygotowanie:

Tofu przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Cukinię umyj, nie obieraj, zetrzyj na tarce. Po chwili odciśnij nadmiar wody z cukinii, dodaj ją do tofu. Cebulę i szynkę pokrój w kostkę, rukolę na mniejsze kawałki, wrzuć do miski. Dodaj też tarty żółty ser. Dopraw solą, pieprzem, papryką i oregano. Wymieszaj wszystkie składniki. Masa będzie sypka. Przygotuj foremki na muffiny. Polecam silikonowe, bo ciasto do nich nie przywiera. Rozłóż masę do foremek i dobrze dociśnij łyżką. Podczas pieczenia składniki się połączą i muffinki będą zwarte. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 min. Podawaj na ciepło lub zimno. 



8 komentarzy:

  1. Takiej wersji muffinek jeszcze nie próbowałam, dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i pożywne :) Śniadanie w takiej formie na pewno super smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. W jakiej temperaturze pieczemy? Z gory dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 180 stopni :)
      Zaraz dopiszę w przepisie :)

      Usuń
    2. Super! Bardzo dziekuje i znikam w kuchni :)

      Usuń
  4. Co można dodać zamiast cukinii?

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter