Śniadaniowa petarda! Wytrawne muffinki z cukinią i tofu. Intensywne w smaku, dobrze doprawione. Zabrałam je do pracy i zniknęły w 5 min. Jeśli nie jecie (nie lubicie) tofu, wykorzystajcie twaróg. A gdybyście nie zjedli wszystkich jednego dnia (u mnie nie dało się tego sprawdzić 🧐😉) zamknijcie muffinki w pojemniku i do lodówki.
Składniki (na 12 sztuk):
- kostka tofu wędzonego lub twarogu
- 1/2 cukinii
- 1/2 cebuli
- 50g żółtego sera
- 3 plastry chudej wędliny
- garść rukoli lub 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
Tofu przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Cukinię umyj, nie obieraj, zetrzyj na tarce. Po chwili odciśnij nadmiar wody z cukinii, dodaj ją do tofu. Cebulę i szynkę pokrój w kostkę, rukolę na mniejsze kawałki, wrzuć do miski. Dodaj też tarty żółty ser. Dopraw solą, pieprzem, papryką i oregano. Wymieszaj wszystkie składniki. Masa będzie sypka. Przygotuj foremki na muffiny. Polecam silikonowe, bo ciasto do nich nie przywiera. Rozłóż masę do foremek i dobrze dociśnij łyżką. Podczas pieczenia składniki się połączą i muffinki będą zwarte. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 min. Podawaj na ciepło lub zimno.
fajny przepis!
OdpowiedzUsuńTakiej wersji muffinek jeszcze nie próbowałam, dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie, warto spróbować :)
UsuńPyszne i pożywne :) Śniadanie w takiej formie na pewno super smakuje :D
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze pieczemy? Z gory dziekuje!
OdpowiedzUsuń180 stopni :)
UsuńZaraz dopiszę w przepisie :)
Super! Bardzo dziekuje i znikam w kuchni :)
UsuńCo można dodać zamiast cukinii?
OdpowiedzUsuńrtvs89jv2h4
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet