niedziela, 18 października 2020

Pesto z jarmużu - pomysł na zdrowy i lekki obiad


Obiad w 15 minut - makaron z pesto z jarmużu.
👉Jarmuż podawany sam jest twardy, ma specyficzny smak i nie każdemu może smakować. Dlatego wiele osób omija to warzywo.
👉To błąd! 🥬zawiera mnóstwo wartości odżywczych, m.in. białko, błonnik, witaminy, wapno i potas, które są bardzo cenne dla naszego zdrowia.
👉Wystarczy tylko wiedzieć, jak się za jarmuż zabrać.
🥬Na początek spróbujcie zmiksować pesto - aromatyczną pastę, która w smaku zupełnie nie przypomina surowego jarmużu.
Przygotowanie całego dania zajmie Wam tyle, co ugotowanie makaronu. Bo samo pesto robi się w minutę. Polecam.

 

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 szklanki umytego, świeżego jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 50 ml oliwy
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie kilka suszonych pomidorów do dekoracji
  • ulubiony makaron (ok. 100g na osobę)

Przygotowanie:

Wstaw wodę na makaron, posól gdy zacznie się gotować, wsyp makaron i ugotuj go al dente. Gdy makaron będzie się gotował, przygotuj pesto.

Do miski lub kielicha blendera przełóż wszystkie suche składniki. Zacznij miksować, stopniowo wlewając oliwę. Pasta nie powinna być rzadka i spływać z łyżki. Dodawaj oliwę do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Spróbuj, czy nie trzeba doprawić. 

Połącz ugotowany, gorący makaron z pesto, dodaj (jeśli chcesz) suszone pomidory i zajadaj.

 



Prześlij komentarz

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter