poniedziałek, 23 września 2019

Dżem śliwkowy - do mięs i deserów

Tydzień temu kupiłam śliwki, włożyłam je do lodówki i zostały zakryte innymi produktami. Przyznaję, że o nich zapomniałam. Na szczęście owoce nie popsuły się, jedynie mocno dojrzały i zmiękły. Dlatego pomyślałam, że przygotuję dżem do zjedzenia na bieżąco. Jeśli nie macie pomysłu, do czego można wykorzystać taki dżem, podaję kilka podpowiedzi:
✓jako sos do pierogów, placków,
✓jako nadzienie do naleśników,
✓do owsianki
✓ na pieczywo
do mięs, pieczeni, serów,
✓ do wyjedzenia łyżeczką prosto ze słoika :)
Możecie też przygotować większą ilość dżemu, włożyć w słoiki, pasteryzować i na zimę będzie jak znalazł.

Składniki:
1 kg śliwek (miękkich i dojrzałych)
1 łyżka miodu lub brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki wody


Przygotowanie:
Śliwki umyj, przekrój na pół i wyciągnij pestki. Jeśli owoce są duże, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż śliwki do garnka, dodaj cynamon, miód i wlej wodę. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż śliwki się rozpadną (ok. 20 min). Zdejmij z ognia i jeszcze gorące zblenduj na mus. Przełóż do słoika i zimne przechowuj w lodówce.

*jeśli chcesz dłużej przechowywać dżem, po przełożeniu do słoików, pasteryzuj je przez 10 minut.


6 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter