niedziela, 23 czerwca 2019

Ciasto jogurtowe z czereśniami

Ciasto jogurtowe z czereśniami - idealne na rozpoczęcie lata. Lekkie, nieprzesłodzone, owocowe. Do podania samodzielnie albo z porcją lodów waniliowych. 
Czereśnie trzeba pozbawić pestek - polecam drylownicę, będzie szybciej i mniej brudzenia. Ale jeśli nie macie w domu takiego urządzenia, to nie problem. Każdą czereśnię przekrójcie na pół i wyciągnijcie pestkę nożem. 

Składniki: 
350g czereśni
350g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1/2 szklanki oleju kokosowego (płynnego)
400g jogurtu naturalnego
100g cukru (lub ksylitolu)

Przygotowanie:
Czereśnie umyj i powyciągaj z nich pestki. Mąkę i proszek przesiej przez sito do miski i dodaj resztę składników - jajka, olej kokosowy, jogurt naturalny i słodzidło. Wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dolej odrobinę mleka. 

Blaszkę (u mnie kwadratowa o boku 24cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy i na wierzchu ułóż czereśnie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 50 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
 

14 komentarzy:

  1. ciasta z czereśniami bardzo lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, idealny letni wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, uwielbiam ciasta z owocami, czereśnie to niebanalny dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz piekłam ciasto z czereśniami i bardzo nam smakowało :)

      Usuń
  4. what a nice blog!
    would you like to follow each other?

    https://bubasworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko, ale musiało smakować:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności :) Zrobiłabym, ale na pieczenie jest zbyt gorąco i czereśnie dodaję do deserów na zimno :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter