piątek, 15 marca 2019

Babeczki z soczewicą na ostro

Tartaletki, babeczki, pakieciki albo po prostu przekąska z ciasta francuskiego. Pikantne, z soczewicą, szpinakiem i pastą Madras. Podałam je z jogurtem naturalnym i awokado, które łagodzą ostrość. Gotowe babeczki przechowuję w zamkniętym pojemniku, długo zachowują świeżość. Świetnie sprawdzą się zarówno na imprezę lub jako przekąska między posiłkami.


Składniki na 12 sztuk:
opakowanie ciasta francuskiego xxl
1 cebula
1 pomidor
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
olej do smażenia
3/4 szklanki zielonej soczewicy (suchej)
3 garści świeżego szpinaku
1/2 szklanki mrożonego groszku
1/2 szklanki ugotowanego ryżu basmati
sól, pieprz
3 łyżeczki pasty Madras (uwaga jest pikantna! Dostosuj ilość do swojego smaku)

Przygotowanie:
Ryż basmati ugotuj na sypko i zostaw do wystudzenia. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Pomidora sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do zrumienionej cebuli. Warzywa posyp przyprawą garam masala, wymieszaj i smaż 1 minutę. Na patelnię dodaj soczewicę, zalej całość 2 szklankami zimnej wody. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, patelnię przykryj i gotuj farsz do momentu, aż soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę (25-30 min).

Do miękkiej soczewicy dodaj ugotowany ryż, szpinak i mrożony groszek - wymieszaj. Dodaj pastę Madras i gotuj całość 2 minuty. Spróbuj, czy nie trzeba doprawić i zdejmij patelnię z ognia.

Ciasto francuskie podziel na 12 prostokątów. Formę do muffinek wysmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ja wykorzystałam papier od ciasta francuskiego - wycinałam go razem z prostokątami ciasta. Prostokątami wyłóż formę do muffinek, tak aby brzegi ciasta wystawały. Napełnij je farszem. Złącz narożniki ciasta francuskiego, ściągnij i przekręć, aby ciasto się skleiło. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20-25 min. Wystudź i podawaj.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Na pewno jest wielowymiarowy - ostry, lekko słodki, słony. Polecam spróbować :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe nadzienie! Babeczki muszą wspaniale smakować. Nie znam i dotąd nie słyszałam o paście Madras:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest to gotowa mieszanka przypraw w formie pasty (curry, kmin rzymski, kolendra, papryka, kardamon, chili, itp.) Pasta jest dosyć ostra i nadaje orientalnego posmaku :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł na pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter