sobota, 18 sierpnia 2018

Wakacyjna zupa-krem z cukinii

Słoneczna zupa z cukinii ostatnio często gości na naszych stołach. Według mnie jest to idealna zupa na lato - lekka, sycąca, a do tego nie musi być podawana bardzo gorąca. Skąd się wziął żółty kolor? Od kurkumy. Wystarczy odrobina przyprawy, żeby zupa miała intensywny odcień. Ja podaję krem bez żadnych dodatków, ale jeśli chcecie, dodajcie grzanki albo groszek ptysiowy. Polecam.


Składniki (dla 2 osób):
1 spora cukinia
biała część pora
2 marchewki
ząbek czosnku
4 szklanki bulionu warzywnego (u mnie szklanki po 200 ml)
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki chilli w proszku
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
garść natki pietruszki
kilka kropli soku z cytryny
olej do podsmażenia warzyw

Przygotowanie:

Pora umyj, przekrój wzdłuż na pół i każdą połówkę pokrój w plastry. W garnku rozgrzej olej, wrzuć pora, wymieszaj i smaż 3-4 minuty. W tym czasie obierz marchewki i pokrój w plastry, dodaj do garnka, wymieszaj. Po chwili dorzuć pokrojony ząbek czosnku.

Smaż 2-3 minuty, po tym czasie dodaj pokrojoną cukinię ze skórką (ja pokroiłam w plastry, nie ma to znaczenia, ponieważ zupa będzie miksowana). Wymieszaj i po kolejnych 2-3 minutach zalej warzywa bulionem, dodaj chilli i kurkumę.

Gotuj zupę na małym ogniu do miękkości warzyw (ok. 15 minut). Gdy warzywa będą miękkie, dopraw zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową i natką pietruszki. Zakwaś odrobiną soku z cytryny. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj od razu.



3 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter