środa, 23 maja 2018

Sałatka z tofu i szpinakiem na ciepło


Sałatka z tofu, szpinakiem i cukinią występuje u mnie jako samodzielne danie obiadowe. Podaję ją  na ciepło, z chrupiącym słonecznikiem i słodką żurawiną. Syci, dobrze smakuje i dodaje energii. Po misce takiej sałatki jestem najedzona, dlatego nie dodaję do niej już pieczywa ani makaronu. Danie jest świetną alternatywą dla osób zapracowanych, które nie mają czasu - przygotujecie je w niespełna 10 minut. Polecam.

Składniki:

1 cebulka dymka
1 cukinia
2 pomidory
kostka wędzonego tofu
2 garście liści szpinaku
łyżka łuskanego słonecznika
łyżka suszonej żurawiny
2 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu
łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki ostrej, mielonej papryki

Przygotowanie:

Cebulkę dymkę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju kokosowym. Cukinię umyj (nie obieraj) przekrój wzdłuż na pół, a później każdą połówkę na cienkie półtalarki. Cukinię dodaj do dymki, lekko posól i smaż ok 5 minut, aż cukinia zmięknie, a woda odparuje. Po tym czasie dodaj pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Wymieszaj. Po chwili dorzuć na patelnię tofu pokrojone w kostkę.

Sos sojowy wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny i ostrą papryką, dodaj do warzyw i tofu. Smaż 1-2 minuty i wrzuć na patelnię umyte liście szpinaku. Wymieszaj, zdejmij z ognia, gdy szpinak straci swoją objętość i zmięknie (po ok 2 minutach). Spróbuj i jeśli potrzeba, dodaj trochę soli.

Pestki słonecznika upraż na złoto na suchej patelni i posyp nimi sałatkę. Dodaj też żurawinę. Wymieszaj. Danie podawaj na ciepło.

3 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter