Ciasta warzywne mogłabym jeść na okrągło. Są zdrowe (jeśli nie dodamy dużej ilości cukrów) i bardzo pożywne. Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na ciasto z białej fasoli i od razu pobiegłam do kuchni, żeby go wypróbować (puszkę z fasolą i mrożone truskawki zawsze mam w domu). Ciasto wyszło wilgotne, delikatne i nie za słodkie. Smak fasoli nie jest wyczuwalny, więc powinno posmakować każdemu. Ta wersja nie zawiera białej mąki i cukru. Polecam
Przepis znaleziony w gazetce "Przyślij przepis".
Składniki:
1 puszka białej fasoli
3 jajka
szczypta soli
3 jajka
szczypta soli
30g roztopionego i ostudzonego oleju kokosowego
35g śmietankowego budyniu w proszku bez cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka proszku do pieczenia (ja użyłam bezglutenowego)
3 łyżki ksylitolu
garść truskawek (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z ksylitolem na puszystą masę (powinna podwoić swoją objętość). Fasolę odsącz i zblenduj, a następnie dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj.
3 łyżki ksylitolu
garść truskawek (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z ksylitolem na puszystą masę (powinna podwoić swoją objętość). Fasolę odsącz i zblenduj, a następnie dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj.
2. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Do masy fasolowej dodaj ostudzony olej kokosowy, proszek budyniowy, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj i gdy składniki się połączą, dodaj pianę z białek. Wmieszaj ją delikatnie w masę.
3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ja używałam silikonowej tortownicy o średnicy 24 cm (nie wykładałam jej papierem). Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj wierzch. Truskawki przetnij na pół i równomiernie rozłóż na cieście (przecięciem do dołu).
3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ja używałam silikonowej tortownicy o średnicy 24 cm (nie wykładałam jej papierem). Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj wierzch. Truskawki przetnij na pół i równomiernie rozłóż na cieście (przecięciem do dołu).
4. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piecz przez 40-45 minut. Wyjmij i zostaw do wystudzenia.
Z fasoli? Super! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z fasoli, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam,muszę spróbować😊
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto z fasoli :) Jest obłędnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńrobiłam w wersji czekoladowej, ale ta jasna też musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńczekoladowa wersja też jest pyszna :-)
Usuńfajny przepis:)
OdpowiedzUsuńJestem w dużym szoku - ciasto wygląda jakby zostało wykonane ze standardowych składników wykorzystywanych podczas wypieku ciast, a tymczasem nie ma w nim nawet mąki! Mało tego, prezentuje się naprawdę świetnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie. Polecam to ciasto, smakuje naprawdę wszystkim:)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast budyniu można dać odżywkę białkową waniliową i/lub aromat waniliowy? :) nie chce mi się lecieć do sklepu, a ciasto wygląda obłędnie 😍
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, nie próbowałam z odżywką, ale myślę że powinno się udać :)
Usuńbj980gyun
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet