poniedziałek, 17 października 2016

Curry z dynią

W sezonie jesiennym często przygotowujemy dania z dynią, która oprócz walorów smakowych, nadaje potrawom intensywnego, żółtego koloru.  Dzisiaj zapraszamy na wegetariańskie curry z dynią, które przyjemnie rozgrzewa, jest pikantne (ale bez przesady) i bardzo aromatyczne. Jest to danie jednogarnkowe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy później ugotować ryż i można się delektować  smakiem curry w jesienne, chłodne wieczory.
Przepis z bloga Kwestia Smaku.


Składniki:
1 cebula
1/4 szklanki czerwonej soczewicy (suchej)
500g dyni
1mała cukinia
1 czerwona papryka
100g fasolki szparagowej (u nas żółta)
1 papryczka chilli
1 pomidor
400 ml bulionu warzywnego
puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej olej, podsmaż imbir (jeśli masz świeży, zetrzyj go na tarce), przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę.  Smaż kilka minut cały czas mieszając. Do garnka dodaj soczewicę, kurkumę, łyżeczkę cukru i wymieszaj. Wlej odrobinę wody, żeby składniki nie zaczęły przywierać do dna.


2. Dynię obierz i pokrój w kostkę, dodaj do garnka, wymieszaj. Cukinię (ze skórą), paprykę, fasolkę i papryczkę chilli (jeśli nie chcesz żeby danie było bardzo ostre, nie dodawaj pestek z papryczki)  pokrój w drobną kostkę, przełóż warzywa do garnka z dynią. Wymieszaj wszystkie składniki.

3. Zalej warzywa bulionem i mleczkiem kokosowym, zagotuj. Po mniej więcej 5 minutach dodaj obranego, pokrojonego w kostkę pomidora. Gotuj przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką. Podawaj z ryżem, pieczywem lub bez żadnych dodatków.


9 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystko co dyniowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my ostatnio ciągle przygotowujemy dania z dynią :)

      Usuń
  2. Bardzo lubimy i dość często przygotowujemy z różnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo smacznie. I ma taki optymistyczny słoneczny kolor:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ten kolor idealnie rozświetla ponure dni :) pozdrowienia :)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie warzywne curry na jesienny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajne bezmięsne curry :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...