środa, 3 sierpnia 2016

Zapiekanka kalafiorowa

Dzisiaj zapraszamy Was na zapiekankę kalafiorową. A co oprócz kalafiora w niej znajdziecie? Podsmażone kawałki kurczaka, warzywa, sos jogurtowy, dużo ziół, przypraw i  makaron pełnoziarnisty. Czy czegoś więcej w niej potrzeba?  No... może trochę cierpliwości, żeby przygotować poszczególne części zapiekanki i później złożyć ją w całość. Ale gdy wyjmiecie ją z piekarnika, a po domu rozniesie się apetyczny aromat, będziecie wiedzieli, że było warto. W sezonie wykorzystujcie świeże warzywa, ale z powodzeniem sprawdzą się też te z mrożonek.


Składniki:

podwójna pierś kurczaka
kalafior
szklanka marchewka
cebula
olej do smażenia
płaska łyżeczka ostrej papryki
1/4 łyżeczki chilli w proszku
płaska łyżeczka tymianku
łyżeczka oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
125g makaronu pełnoziarnistego
200ml jogurtu naturalnego
2 jajka
łyżeczka miodu/syropu z agawy
sól, pieprz
starty ser żółty, ilość według uznania

Przygotowanie:

1. Zacznij od zamarynowania kurczaka. Do miseczki wsyp ostrą paprykę, chilli, tymianek, oregano, przeciśnięte ząbki czosnku i sos sojowy, wymieszaj. Pierś kurczaka umyj, oczyść, pokrój w kostkę i obtocz w przygotowanej marynacie. Odstaw na kilkanaście minut.

2. Kalafiora umyj, podziel na mniejsze różyczki, marchewkę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć warzywa  na osolony wrzątek i gotuj 3-4 minuty. Powinny być nadal jędrne, odcedź. W międzyczasie ugotuj makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możesz gotować go chwilę krócej, ponieważ będzie jeszcze zapiekany, więc dojdzie w piekarniku.

3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju. Gdy będzie złota, dodaj kawałki kurczaka i smaż, aż mięso straci swoją surowość. Zdejmij z ognia. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, dwa jajka, sól, pieprz, zioła i miód.

4. Na dno naczynia żaroodpornego wlej odrobinę oleju, wyłóż odcedzony makaron. Na to nałóż usmażonego kurczaka i zblanszowanego kalafiora z marchewką. Delikatnie wymieszaj. Zalej załość przygotowanym sosem jajeczno-jogurtowym i posyp startym żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 20 min - obserwuj czy ser się stopił, a masa jogurtowa ścięła. Podawaj od razu.


Nasze oceny:

Basia: Bardzo lubię zapiekanki, kalafiorowa trafia w mój gust. Robię ją często, zamieniając warzywa - zamiast marchewki fasolka, albo groszek - też smakuje pysznie. Moja ocena: 9/10.


7 komentarzy:

  1. Pyszna - kalafior o tej porze roku jest przepyszny ! Idealnie się wkomponowuje w zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co pod serem zjem z trzęsącymi się uszami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Eh zdecydowanie za mało robimy zapiekanek :P Apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje smaki. Fajna zapiekanka.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...