piątek, 18 marca 2016

Ciasto drożdżowe




Witajcie :)
Ostatnio jedna z naszych koleżanek, zwróciła nam uwagę, że na naszym blogu brakuje przepisu na tradycyjne ciasto drożdżowe i w związku z tym prosi o nadrobienie tej zaległości, bo jak wiadomo najlepiej piec ze sprawdzonych przepisów. Zatem dziś się poprawiamy i podajemy Wam przepis przetestowany wielokrotnie przez rodzinę Julki. Przepis jest na klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem, bez żadnych dodatków, jednak można do niego dodać rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, jabłka itp. Ciasto w każdej opcji wychodzi pyszne :) A jeśli planujecie zrobić na Święta Wielkanocne babkę drożdżową to użyjcie połowy składników i zmniejszcie czas pieczenia o około 5-10 minut.


Składniki (na dużą blachę):
4 jajka
paczka margaryny
3/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
4 niepełne szklanki mąki
100g świeżych drożdży
aromat waniliowy
odrobina masła i bułki tartej do posypania formy 

kruszonka:
50g masła
8 łyżek mąki
4 łyżki cukru

Przygotowanie:

1. Całe jajka rozbij do miski i ubij je lekko z cukrem. Margarynę rozpuść, odstaw na chwilę i stopniowo dolewaj do niej lekko podgrzane mleko. Połącz obie masy, dokładnie wymieszaj, a na to pokrusz drobno drożdże (bez mieszania z masą), przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny.




2. Gdy ciasto urośnie domieszaj do masy mąkę i 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego. Następnie zmiksuj masę mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Do zmiksowanego ciasta można dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy lub obrane i pokrojone w kostkę jabłka - jeśli wykorzystasz którąś z tych opcji wmieszaj dodatki w masę przy pomocy łyżki.

3. Ciasto wylej do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz w temperaturze 170ºC przez 15 minut, po tym czasie posyp ciasto kruszonką - rozetrzyj wszystkie składniki w palcach. Następnie zwiększ temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze 30 minut, aż do suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie polej całość lukrem.

Nasze oceny:

Basia: Takie ciasto lubię najbardziej. Puszyste, leciutkie i z dużą ilością kruszonki. Moja ocena: 9/10.

Julka: Ciasto drożdżowe to smaki dzieciństwa, ja najbardziej lubię je w wersji bez dodatków z ogromną ilością kruszonki i lukrem. Moja ocena: 10/10.


9 komentarzy:

  1. Drożdżowe to jedne z najlepszych ciast na świecie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba najlepsze, jeśli chodz o drożdżowe ciasta. Najzwyklejsze i najsmaczniejsze :) No i musi być duuużo kruszonki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, kruszonki nigdy za dużo :)

      Usuń
  3. pyszna drożdżóweczka, idealna do szklanki mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. do tego jeszcze litr mleczka i niejeden byłby szczęśliwy:)
    ja nie mogę jeść świeżych ciast drożdżowych, ale mają one u nas w domu wielu wielbicieli:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...