środa, 29 lipca 2015

Ciasto śmietankowo-cytrynowe bez pieczenia

Kochani,
Dzisiaj bardzo prosty i szybki deser, który za każdym razem możecie przygotować w innym smaku. To od Was zależy, jaką galaretkę dodacie - my wybrałyśmy cytrynową, ale inne też sprawdzą się świetnie. Ciasto nie wymaga dużo uwagi ani czasu, możecie przygotować je na ostatnią chwilę, a przed podaniem trzymać w lodówce, wtedy masa smakuje najlepiej. Jest to deser idealny na upały - nie trzeba go piec, nie jest za słodki i szybko można go zrobić. Przepis znaleziony w gazetce "Przepisy czytelników".

piątek, 24 lipca 2015

Pieczony kalafior



Witajcie :)
Dziś mamy dla Was szybki i prosty przepis na piątkowy obiad lub kolację. Jeśli nie jecie mięsa, a tradycyjnie przygotowywane warzywa Was trochę znudziły, proponujemy upiec kalafiora :) W naszych rodzinach kalafior był zawsze podawany w ten sam sposób - ugotowany i polany bułką tartą. Pyszności! Ale jak już wspomniałyśmy, odrobinę wieje nudą, dlatego też zaczerpnęłyśmy pomysł na pieczonego kalafiora z najnowszego wydania "Moje Gotowanie".

poniedziałek, 20 lipca 2015

Słoneczna zupa z cuknii


Witajcie :)
Dziś przepis z wykorzystaniem jednego z naszych ulubionych warzyw, czyli cukinii.Wiemy, że zupa nie jest pierwszą potrawą jaka przychodzi do głowy podczas upałów, ale ten słoneczną zupę z cukinii można podawać mocno schłodzoną :) Co więcej jest banalnie prosta w wykonaniu i w wersji podstawowej składa się właściwie z trzech składników: cukinii (najlepiej żółtej), cytryny oraz kurkumy. Nigella Lawson nazwała ją zupą szczęścia i rzeczywiście, podczas jej jedzenia trudno się nie uśmiechnąć. W Łodzi trudno dostać żółte cukinie dlatego zastąpiłyśmy ją zieloną odmianą, jednak jeśli jesteście estetami koniecznie poszukajcie tej słonecznej odmiany :)

czwartek, 16 lipca 2015

Tarta z bobem i cukinią


Witajcie :) 
Pierwszą falę upałów mamy za sobą, więc zanim przybędzie do nas następna proponujemy wypróbować dzisiejszy przepis :) Sezon na młody bób powoli się kończy więc staramy się go jeść ile się tylko da. Stąd pomysł na wypróbowanie przepisu na bobotartę z gazetki Moje Gotowanie nr6/2014r. Jako, że pierwotna wersja miała wg nas kilka niedociągnięć podajemy naszą wersję, która nieskromnie mówiąc wynosi ciasto na wyżyny ;) Taką tartą naje się ok 6 do 8 osób, w zależności jak bardzo głodne będą.

sobota, 11 lipca 2015

Bananowe placuszki z kaszy gryczanej

Dzisiaj drugi wpis z serii - Gotuj w zdrowym stylu z marką Kupiec, który przygotowała Basia. Wybrałam dla Was pyszne placuszki z bananów i białej kaszy gryczanej. Wykonanie ich jest proste - kaszę zostawiam namoczoną na noc i następnego dnia szybko dodaję banany i smażę placuszki. Są świetne na ciepło i na zimno, dlatego często zabieram je ze sobą do pracy. Do placków dodaję różne dodatki, raz posypuję świeżymi owocami, innym razem smaruję dżemem, a czasem jem je bez niczego. Do ich wykonania potrzebujemy tylko 2 składników: bananów i kaszy gryczanej, a opcjonalnie możemy dodać miód i np. wiórki kokosowe (według uznania). Przepis poleciła mi koleżanka z pracy - spróbujcie koniecznie.

poniedziałek, 6 lipca 2015

Pieczone kotleciki z bobem i kaszą jęczmienną Kupiec


Witajcie :)
Jakiś czas temu narzekałyśmy w notkach na kiepską pogodę, a teraz mamy za swoje ;p Nic tylko upały, przy których mózg się gotuje, a kreatywność sięga dna. Ale zostałyśmy zmotywowane do gotowania ciekawym konkursem - Gotuj w zdrowym stylu z marką Kupiec. Każda z nas przygotowała swój przepis więc dziś notka w wykonaniu Julki, a następną napisze dla Was Basia :)

Jeśli szukacie pomysłu na niebanalne kotletciki, to dobrze trafiliście. Jako, że mamy sezon na bób, który osobiście uwielbiam, postanowiłam wykorzystać go w moim przepisie na zdrowy obiad, lub przekąskę. Wykonanie jest bardzo proste, a dzięki różnym dodatkom otrzymacie kolejne wersje smakowe jednego dania. 

czwartek, 2 lipca 2015

Sałatka z kurczakiem w sosie curry


Jeśli nie wiecie co przygotować dzisiaj na obiad/kolację proponujemy Wam pyszną sałatkę z kurczakiem w sosie curry.  Sałatka jest lekka, kolorowa i sycąca. Kurczak w curry nadaje jej orientalnego smaczku, który świetnie komponuje się z resztą chrupiących składników. Sałatkę zrobicie naprawdę szybko, a jeśli nie macie czasu, przygotujcie kurczaka dzień wcześniej i schowajcie go do lodówki.

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...