niedziela, 20 października 2013

Sałatka z paluszkami surimi

Witajcie!
Mamy dzisiaj dla Was pomysł na błyskawiczną sałatkę z paluszkami surimi (zwanymi też krabowymi). Jest to jedna z ulubionych sałatek w Basi rodzinie. Robiła już wiele wersji tego dania: z makaronem chińskim, z ryżem, selerem i innymi dodatkami. Basi jednak najbardziej smakuje połączenie surimi z zielonym ogórkiem, kukurydzą i jajkiem.
Dla Julki było to pierwsze spotkanie z paluszkami krabowymi i jak się okazało, nie było tak źle. :)  Jeśli chcecie, żeby sos był mniej kaloryczny zrezygnujcie z majonezu i użyjcie tylko jogurtu naturalnego.

Składniki: 
opakowanie paluszków surimi (250g)
sok z cytryny
2 jajka na twardo
puszka kukurydzy
1 zielony ogórek
pęczek koperku
pół cebuli

2-3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
 sól, pieprz
ostra mielona papryka

Przygotowanie:

1. Paluszki krabowe skrop sokiem z cytryny i pokrój na kawałki. Ogórka, jajka i cebulę pokrój w kostkę. Kukurydzę odcedź, koperek drobno posiekaj.



2. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką.

3. W misce wymieszaj wszystkie składniki: paluszki krabowe, jajka, kukurydzę, cebulę, ogórka i koperek. Całość polej sosem i delikatnie wymieszaj. Spróbuj i jeśli potrzeba dopraw do smaku.

4. Sałatkę wstaw do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.

Nasze oceny:

Basia: Jest to bardzo szybka i prosta sałatka. Często przygotowuję ją na rodzinne spotkania. Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub z tostami. Moja ocena: 9/10.

Julka: Ponieważ nie przepadam za owocami morza/rybami itp., podchodziłam do paluszków krabowych ze sporym dystansem. Jednak zostałam całkiem pozytywnie zaskoczona Następnym razem dodałabym do sałatki ogórki konserwowe. Moja ocena: 7/10.

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam sałatki z surimi :) Muszę spróbować takiej wersji!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, fajnie, takie paluszki mam już od dawna w zamrażarce i nie miałam pomysłu jak je wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie skorzystam z przepisu, brzmi smakowicie i już bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też nie przepadam za owocami morza, ale moja mama ostatnio szaleje za surimi, więc podsunę jej Wasz przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie miałam okazji jeść takich paluszków, ale one chyba pachną baardzo morzem, prawda?
    Ale sałatka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te paluszki co my kupiłyśmy (i Basia często kupuje) były mrożone i praktycznie nie miały zapachu:)

      Usuń
    2. Nic podobnego,to zwykła biała ryba uformowana na kształt paluszków i zabarwiona na różowo-czerwony kolor,a z krabem nie ma nic wspólnego.Prawdziwe paluszki krabowe są kilkanaście razy droższe niż to,co widujemy w sklepach jako surimi.W smaku są nieco słodkawe i prawie bez zapachu,tak że proszę się nie obawiać i śmiało próbować :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. wszystko fajnie, tylko dlaczego sałatka podana na stół jest na paterze czy w jakimś kielichu?, sałatki podaje się w salaterkach ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. ja do tej sałatki dodaję jeszcze ryż :) jest pyszna !

    OdpowiedzUsuń
  8. Wreszcie jakaś porządna alternatywa do nieśmiertelnej sałatki jarzynowej. Paluszki surimi dają delikatną rybną nutkę, nawet nie lubiący ryb chętnie zjedzą, bo surimi świetnie podkreślają smak warzyw.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...