środa, 13 marca 2013

Ciasto jagodowy wielokropek

Witajcie:)
Jeśli tak jak my macie ostatnio mało czasu na przygotowywanie potraw, a tym bardziej deserów ten przepis jest dla Was. Proste i błyskawiczne ciasto biszkoptowe z waszymi ulubionymi owocami (możecie użyć mrożonych i dzięki temu piec ciasto przez cały rok). Potrzebujecie tylko jednej miski i miksera (choć bez niego też ciasto wyjdzie znakomite). Smakuje pysznie zarówno na ciepło z lodami, bitą śmietaną, jak i na zimno bez żadnych dodatków. Polecamy:)

Składniki: 
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru (możecie użyć brązowego)
125g miękkiego masła
2 jajka
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 jabłka
3/4 szklanki mrożonych jagód-ewentualnie aronii, gdy ktoś nie zauważy:P (lub innych owoców)
2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160˚C. Tortownicę (u nas o średnicy 24 cm) wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Jabłka umyj, obierz i pokrój w plasterki.

2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

3. Do mąki dodaj pozostałe składniki (cukier, masło, jajka, mleko i olejek waniliowy) i utrzyj je na gładką masę.

4. Przelej ciasto do tortownicy, ułóż na wierzchu jabłka oraz jagody i posyp brązowym cukrem.

5. Piecz ok 45-50 min, aż ciasto będzie delikatnie odchodzić od brzegów, a patyczek będzie suchy.
Smacznego:)

Nasze oceny:
Basia: Ciasto pięknie wyrosło, było puszyste i bardzo smaczne. W domu rozchodził się przyjemny aromat podczas pieczenia. Moja ocena: 9/10.

Julka: Smaczne ciasto z owocami. Idealne do porannej kawy Moja ocena: 8/10.

2 komentarze:

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...