niedziela, 22 lipca 2012

Tort bezowy Pavlovej


Witajcie, dziś podzielimy się z Wami przepisem na tort bezowy, który do tej pory wydawał się nam najtrudniejszym (technicznie) do zrobienia. Jednak jak się okazało, nie jest wcale taki trudny, a efekt jest więcej niż zadowalający. Pavlova była robiona na życzenie taty Julki, a ponieważ akurat obchodził urodziny - postanowiłyśmy zrobić mu niespodziankę. Przepis bazowy znajdziecie na blogu pani Dorotki,  tu.


Składniki:
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka octu
szczypta soli
                              

Na wierzch:
500 ml śmietany kremówki (30%)
opakowanie śmietan-fixu
puszka brzoskwiń (my użyłyśmy brzoskwiń ze względu na to, że są to ulubione owoce taty Julki. Nadadzą się tu również: maliny, truskawki, borówki czy jagody)

Przygotowanie:
1. Przed przystąpieniem do gotowania mamy dla Ciebie dwie rady, które ułatwią Ci pracę. Po pierwsze na 10 minut przed ubijaniem białek włóż miskę, w której będziesz je ubijać, do zamrażalnika. Po drugie białka włóż również na 10 minut, do lodówki – zimnie białka lepiej się ubijają.

2. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru, dalej ubijając. Na koniec dodaj łyżeczkę octu i delikatnie wymieszaj.  


3. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy ok. 23 cm. (my korzystałyśmy z silikonowej maty, która ma już wytłoczone różnej wielkości kółka). Wyłóż na niego bezę.  Uformuj okrągły kształt, wyrównaj. W środku masy bezowej zrób delikatne wgłębienie, po upieczeniu łatwiej będzie nałożyć śmietanę i owoce.

4. Wstaw masę bezową do piekarnika nagrzanego do 180˚C, natychmiast przekręcając temperaturę do 150˚C. Piecz przez 1 godzinę i 15 minut (Warto podczas pieczenia ok. 3 razy (co 20 minut) uchylić na chwilę drzwi piekarnika, by odparował. Dzięki temu beza będzie bardziej chrupiąca).

5. Gotowa beza powinna być chrupiąca na brzegach, ale w środku będzie miękka. Ostudź bezę w uchylonym piekarniku (ok. 1,5 godziny). Po ostudzeniu wyłóż  ją na talerz, na którym będziesz podawać tort.

6. Ubij śmietanę, dodając do niej śmietan-fix, i wyłóż ją na wierzch bezy, wyrównaj. Na bitą śmietanę połóż pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Smacznego:)

Nasze oceny:
Basia: Deser świetny na lato, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie, kremowe torty i rozpływające się polewy. Polecam. Moja ocena: 9/10

Julka: Idealny tort urodzinowy, szczególnie dla osób, które nie przepadają za tortami z alkoholem. Moja ocena: 10/10

1 komentarz:

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...