Wypróbowałam już wiele przepisów na ciasta
marchewkowe, raz lepszych, raz trochę gorszych. I (wreszcie) mamy to
- nie za słodkie, wilgotne, pełne dobrych składników, idealne. Z mąki
orkiszowej, z morelami i mlekiem kokosowym. Sprawdzi się jako sycące drugie śniadanie, lub deser do popołudniowej kawy. Zdecydowanie jest to mój ulubiony przepis. Częstujcie się Kochani.
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki syropu klonowego
70ml oleju kokosowego
350 ml mleczka kokosowego z puszki
2 szklanki startej marchewki (ok 2 większe marchewki)
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g suszonych moreli
szczypta soli
Przygotowanie:
Morele drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli chcesz skrócić czas pieczenia, możesz marchew podsmażyć na patelni, żeby zmiękła. Ale nie jest to obowiązkowe.
W misce wymieszaj
mąkę, wiórki kokosowe, sodę, proszek oraz sól. W drugim naczyniu połącz
olej kokosowy (płynny), mleko kokosowe, syrop klonowy i ocet.
Do mokrych
składników dodaj suche, wymieszaj, a następnie wsyp marchew i morele. Masa będzie
gęsta i klejąca. Przełóż ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 50 min, do suchego
patyczka. Wystudź. Przechowuj w zamkniętym pojemniku, wtedy ciasto dłużej zachowa świeżość.
przepis brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuńpolecam, ciasto jest pycha :)
UsuńIdealne dla matki karmiacej dziecko z nietolerancją pokarmową. Super! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :) polecam
Usuń