Pstrągi z suszonymi pomidorami, ziemniakami, czosnkiem i cebulą. Warzywa wyszły genialne, wyraziste w smaku, co dobrze współgra z delikatną rybą. Ryba natomiast jest miękka, soczysta i rozpływa się w ustach.
Upiekłam danie w piekarniku, ale możecie je przygotować również na grillu - w końcu majówka za pasem i sezon grillowy zaraz się zacznie. Jeśli wybierzecie opcję z grilla, podgotujcie wcześniej ziemniaki (żeby nie były zbyt twarde) i grillujcie je razem z resztą warzyw i rybą na tackach.
Upiekłam danie w piekarniku, ale możecie je przygotować również na grillu - w końcu majówka za pasem i sezon grillowy zaraz się zacznie. Jeśli wybierzecie opcję z grilla, podgotujcie wcześniej ziemniaki (żeby nie były zbyt twarde) i grillujcie je razem z resztą warzyw i rybą na tackach.
Składniki:
2 pstrągi (u mnie tęczowe)
2-3 gałązki koperku
1 cytryna
500g ziemniaków
1 czerwona cebula (duża)
główka czosnku
2 łyżki oliwy
50g suszonych pomidorów
majeranek, sól, pieprz
opcjonalnie przyprawa do ryby
Przygotowanie:
Pstrągi umyj, osusz, odetnij głowy (ja ich
nie wyrzucam, tylko zamrażam i później gotuję zupę). Natrzyj solą,
pieprzem, jeśli chcesz użyj przyprawę do ryb. Do środka pstrągów włóż po
plasterku cytryny i gałązkę koperku.
Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Ułóż w
natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, posyp solą i
majerankiem. Wstaw do piekarnika na 15 min (180 stopni). Po tym czasie
do naczynia z ziemniakami dodaj pokrojoną cebulę, główkę czosnku
przeciętą na pół i resztę cytryny pokrojoną na kawałki. Na wierzchu ułóż
pstrągi, posyp pokrojonymi suszonymi pomidorami, koperkiem i skrop
oliwą. Zapiekaj 15-18 minut. Podawaj od razu.
Danie wygląda bardzo apetycznie, tak przygotowane pstrągi muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie, pstrągi są delikatne i soczyste :)
UsuńBardzo smakowita propozycja! Lekkie danie w sam raz na wiosenne dni :)
OdpowiedzUsuńLekkie, delikatne i szybko znika z talerzy :)
UsuńUwielbiam pieczonego pstrąga :-) super obiadek :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
UsuńPieczony pstrąg - brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuń