Bananowe muffinki z masłem orzechowym i płatkami owsianymi. Sycące i pełnowartościowe. Nie zawierają białego cukru. Przygotowuję je najczęściej wtedy, gdy wiem, że nie będę miała w ciągu dnia czasu na przygotowywanie posiłku. Zabieram muffinki do pracy, na spacer, a także na siłownię i jem po treningu. Sycą na długo i są pełnowartościowe. Warto przechowywać je w zamkniętym pojemniku, by cieszyć się ich smakiem przez kilka dni.
Składniki:
100g mąki gryczanej
100g mąki pszennej
50g mąki kokosowej
75g ksylitolu (lub brązowego cukru)
30g płatków owsianych
2 banany
100g masła orzechowego
2 jajka
30g płynnego oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml mleka
Przygotowanie:
W
misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, płatki owsiane i ksylitol. W
drugiej misce rozgnieć banany, dodaj do nich masło orzechowe, olej
kokosowy (jeśli ma stałą konsystencję, rozpuść go w rondelku, żeby był płynny), wbij jajka i wlej mleko, wymieszaj.
Mokre składniki wlej do
suchych, wymieszaj, do połączenia w jednolite ciasto. Masa będzie dosyć gęsta, ale taka powinna być. Przełóż ciasto do
foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piecz ok 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Zostaw do wystudzenia. Udekoruj rozpuszczoną czekoladą.
zdrowo i pysznie :) można jeść bez wyrzutów:)
OdpowiedzUsuń