Ciasteczka cynamonowe z czterech składników, z kremowym serkiem, cynamonem i ksylitolem. Wykorzystałam gotowe ciasto francuskie - mam zawsze jedno awaryjne opakowanie w zamrażalniku. Sprawdza się, gdy dowiadujemy się o niezapowiedzianej wizycie, gdy nie mamy czasu, albo jeśli najdzie nas ochota na słodkie lub słone wypieki.
Po wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego chodźcie tutaj.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie (135g) kremowego serka naturalnego
cynamon 2 łyżki
ksylitol 2 - 3 łyżki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Arkusz ciasta francuskiego rozwiń i posmaruj całą jego powierzchnię kremowym serkiem. Na serku rozsyp cynamon i ksylitol - ilość według uznania, ale dobrze żeby całe ciasto było pokryte cynamonem.
Zwiń ciasto francuskie zaczynając od krótszego brzegu. Ostrym nożem pokrój je na kawałki o grubości około 1 cm. Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut, do zarumienienia ciasta. Podawaj na ciepło lub zimno.
sympatyczne, uwielbiam cynamon
OdpowiedzUsuńdziękuję, polecam wypróbować:)
Usuń