poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Lepkie skrzydełka Jamiego Olivera

Lepkie skrzydełka z przepisu Jamiego Olivera, z książki "5 składników".  Z dymką, chilli i sezamem. Kapitalne w smaku, proste w przygotowaniu. Jeśli lubicie słodko-ostry smak i nie boicie się ubrudzić (bo te skrzydełka zdecydowanie trzeba jeść palcami), to ten przepis warto wypróbować! Ostrość można stopniować, zamiast całej papryczki chilli dodać pół, albo jeszcze mniej. Polecam.

Składniki:

0,5 kg skrzydełek kurczaka
2 łyżki sosu teriyaki
1 łyżka sezamu
2 dymki
1 papryczka chilli
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Sezam wsyp na suchą patelnię i podsmaż kilka minut, zdejmij z patelni. Na patelnię po sezamie wlej odrobinę oliwy i obsmaż skrzydełka na złoto, po czym wlej sos teriyaki i zalej całość wodą, tak żeby przykryła mięso. Na początku sos będzie bardzo rzadki, ale z czasem się zredukuje i oblepi skrzydełka. 

Dodaj przekrojoną papryczkę chilli (lub połowę, jeśli wolisz mniej ostre). Gotuj danie na małym ogniu, pod przykryciem przez ok 50 min, od czasu do czasu przewróć skrzydełka. Woda powinna odparować, mięso zmięknie, a sos zrobi się lepki i gęsty. Dodaj łyżkę octu winnego i rozprowadź go, żeby oderwać wszystko, co przywarło do dna. Posyp mięso sezamem i posiekaną dymką. 


1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter