wtorek, 14 marca 2017

Fit ciasto bananowe


Jakiś czas temu zostałyśmy poproszone o przygotowanie ciasta z wykorzystaniem bananów. Po sukcesie chlebka cukiniowego (klik) wiedziałyśmy, że banany również nadadzą się do tego typu wypieków. I tak powstała fit wersja ciasta bananowego, bez dodatku cukru, za to z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej i gryczanej. Ciasto sprawdzi się zarówno na śniadanie (posmarowane twarożkiem, masłem orzechowym), jako przekąska w ciągu dnia lub na podwieczorek. Jest wilgotne, delikatne, a w konsystencji i smaku przypomina słodki chleb.

Jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie bananów zerknijcie na te przepisy:
 - ciasto bananowe czekoladą (klik);
 - odwrócone ciasto bananowe z karmelem (klik);
 - bananowiec na zimno, bez pieczenia (klik).

Składniki:

150g mąki gryczanej
100g mąki pełnoziarnistej
180g ksylitolu
120g oleju kokosowego
2 jajka
2 dojrzałe banany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 kostki czekolady deserowej


Przygotowanie:

1. Olej kokosowy utrzyj z ksylitolem, gdy składniki się połączą dodaj jajka. Banany rozgnieć widelcem i dodaj do masy. W misce wymieszaj mąkę gryczaną, pełnoziarnistą i proszek do pieczenia. Mąki dodaj do masy bananowej i dobrze wymieszaj.

2.  Ciasto będzie się kleić i przywierać do łyżki. Na końcu dodaj startą gorzką czekoladę. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni, przez 50-55 min (do suchego patyczka).

7 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie bananowe chlebki na drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam:) Wygląda smakowicie i na dodatek jest fit:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny chlebuś/ ciasto :) w sam raz do dżemu, serka czy masła orzechowego <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki chlebek to można jeść całymi bochenkami! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha ! Takie wypieki uwielbiam jeść na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter