Pierś kurczaka faszerowana marchewką i selerem naciowym, owinięta szpinakiem, to nasza propozycja na szybki, zdrowy obiad, bez dodatku tłuszczu. Kurczak ugotowany na parze nie jest suchy, jego mięso jest delikatne, a warzywa lekko chrupiące. Roladki można przygotować z większej porcji i przechowywać w lodówce. Świetnie sprawdzą się też na zimno, jako domowa wędlina - tylko pokrójcie je w grube plastry, żeby się nie rozpadły.
Składniki:
4 chude filety z piersi kurczaka
1 łyżeczka przyprawy chińskiej
sól, pieprz
2 dymki
2 marchewki
2 selery naciowe
łyżeczka sosu sojowego
liście szpinaku
Przygotowanie:
1. Dymki posiekaj. Ostrym nożem wytnij głęboką kieszeń z boku każdego fileta. Wnętrze kieszeni posyp przyprawą chińską i każdą napełnij dymką.
1 łyżeczka przyprawy chińskiej
sól, pieprz
2 dymki
2 marchewki
2 selery naciowe
łyżeczka sosu sojowego
liście szpinaku
Przygotowanie:
1. Dymki posiekaj. Ostrym nożem wytnij głęboką kieszeń z boku każdego fileta. Wnętrze kieszeni posyp przyprawą chińską i każdą napełnij dymką.
2. Marchew i selera umyj, obierz, pokrój w drobne paseczki. Blanszuj 2 minuty we wrzątku, odsącz i wymieszaj z sosem sojowym.
3. Filety napełnij marchewką i selerem naciowym. Brzegi mięsa zawiń, jeśli się rozchodzą, przebij je wykałaczką. Liście szpinaku umyj i osusz, następnie owiń nimi filety. Zwiąż kurczaka nitką kuchenną, żeby szpinak z niego nie spadł.
4. Kurczaka gotuj na parze, przez ok. 20-25 min. w zależności od wielkości mięsa. Jeśli nie masz naczynia do gotowania na parze, do garnka nalej wody, zagotuj, na garnek nałóż metalowe sito, włóż do niego piersi z kurczaka i przykryj pokrywką. Podawaj na ciepło lub na zimno.
już mam na niego ochotę:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńpysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, uwielbiam takue jedzonko, obserwuję i pozdrawiam ☺
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńPysznie i do tego lekko :)
OdpowiedzUsuńTakie cuda często robi nasza mama kiedy chce nas zachęcić do jedzenia mięsa :P Wygląda bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńUrzekły mnie te kolory :) Całość prezentuje się i pięknie i bardzo bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuń