Witajcie:)
Co powiecie na zupę?:) Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza więc warto sięgnąć po sprawdzone sposoby na rozgrzanie, a wiadomo, że na to najlepsza pyszna, ciepła zupa! Słońce na niebie nie chcę się pokazać, więc postawiłyśmy na słoneczną zupę-krem z kukurydzy. Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel, w której poza świetnymi przepisami są rewelacyjne zdjęcia. Sam krem kukurydziany jest trochę pikantny ze względu na dodatek papryczki chili, ale zawsze możecie dać jej mniej lub w ogóle z niej zrezygnować :)
Składniki (na 3-4 porcje):
3 puszki kukurydzy
cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chili
500ml bulionu drobiowego
2 łyżki masła
szczypta szafranu
olej
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Na dno dużego garnka wlej olej i dołóż masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz chili, a po chwili przeciśnij czosnek. Smaż ok 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
2. Do warzyw dodaj kukurydzę, odrobinę szafranu, przemieszaj całość i zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu ok 10 minut.
3. Gdy zupa będzie gotowa, zblenduj zawartość garnka, dopraw solą i pieprzem. Jeżeli jest za gęsta dodaj trochę więcej bulionu lub wody. Przecedź na sicie, by uzyskać kremową konsystencję.
Nasze oceny:
Basia: Ta zupa świetnie smakuje - jest słodko-pikantna, a jej żywy kolor dodatkowo zachęca do jedzenia. Moja ocena: 10/10.
Julka: Uwielbiam kukurydzę dlatego już od dawna szukałam idealnego przepisu na zupę kukurydzianą. Ten okazałam się strzałem w 10! Moja ocena: 10/10.
Świetny pomysł na inną zupę, kiedyś jadłam, nigdy nie robiłam, trzeba będzie spróbować ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja :-) zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńDobra zupa zawsze dobra!
OdpowiedzUsuńja jadłam kiedyś chowder, ale tak średnio przypadł mi do gustu..
OdpowiedzUsuńmoże jako zupa krem byłby świetny? :)
muszę się skusić!
Smakowicie wygląda ten krem :) Będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńO, muszę ją zrobić mężowi, bo uwielbia pikantne zupy :)
OdpowiedzUsuńGenialne, na pewno taką zrobię!
OdpowiedzUsuń