Witajcie :)
Dziś mamy dla Was przepis na prosty makaron ze szpinakiem i prażonymi orzechami od Nigelli. Makaron jest świetnym produktem, który można przygotować na tysiące sposobów i najszybciej wyczarować z niego obiad - nawet osoby najbardziej zapracowane. Nie jest to może danie, które przyciąga wyglądem, ale my już dawno przekonałyśmy się o tym, że niekoniecznie to co wygląda pięknie jest smaczne i odwrotnie. Podajemy Wam ilość składników na cztery porcje obiadowe, gdyż tym makaronem naprawdę można się najeść.
Składniki:
garść płatków migdałowych
pół garści orzeszków piniowych
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
paczka mrożonego szpinaku 450g
300-400g makaronu fusilli
200g sera typu feta
trochę startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
1. Zacznij od podprażenia orzechów. Na suchą patelnię wysyp orzeszki piniowe oraz płatki migdałów. Praż je ok 5 minut, co jakiś czas mieszając zawartością patelni. Gdy lekko się zarumienią - są gotowe. Przełóż je na talerz i odstaw do ostygnięcia.
2. Na tą samą patelnię wlej oliwę i podsmaż drobno pokrojoną cebulę, tak długo by zmiękła. Po ok 10 minutach na pewno będzie gotowa, wtedy zdejmij ją na talerz, a na patelnię wysyp szpinak. Gdy ten trochę rozmięknie, przeciśnij czosnek i dorzuć cebulę.
3. Wstaw wodę na makaron i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy odlej szklankę wody z gotowania, zanim go odcedzisz.
4. Gdy ze szpinaku odparuje już większość wody, dodaj do niego pokruszoną fetę, prażone orzechy oraz odrobinę wody z gotowania makaronu. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
5.Dodaj na patelnię makaron oraz starty parmezan i ponownie połącz zawartość patelni, jeśli danie wydaje się suche dolej jeszcze trochę wody od makaronu. Wymieszaj. Nałóż makaron na talerze i posyp odrobiną parmezanu. Gotowe :)
Nasze oceny:
Basia: Wszyscy wiedzą, że uwielbiam szpinak. Dlatego to danie bardzo mi smakowało i przygotuję je jeszcze nie raz. Moja ocena: 10/10.
Julka: Szpinak zyskuje w moich oczach z każdym daniem. Następnym razem dam trochę więcej fety. Moja ocena: 9/10.
O, tak - makaron to podstawa wielu smakowitych dań. Uwielbiam takie połączenie ze szpinakiem i orzechami :) Pychota!
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, makaron, szpinak i ser :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że już dawno nie widziałam tak apetycznego makaronu ze szpinakiem, jak Twój! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Nigellę!
OdpowiedzUsuńMniam pyszności. Bardzo lubię przepisy Nigelli :-)
OdpowiedzUsuńoj lubię, lubię takie szybkie makarony :-)
OdpowiedzUsuńTakie proste, a takie smaczne :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że strasznie lubię przepisy Nigelli, bo są proste, szybkie i dobre. Wasz makaron wygląda cudownie, chyba go dzisiaj zrobię :)
OdpowiedzUsuńrobię prawie identyczny, ale nie z fetą, ale innym serem- omnomn :)
OdpowiedzUsuńte orzeszki tutaj <3
mniam ! <3 idealny pomysł!
OdpowiedzUsuńja też bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie makarony, więc każdy nowy przepis bardzo mnie cieszy :)
OdpowiedzUsuńVery nice and lovely blog.If you are interested in following each others blog,you can follow me and I will follow you back.Please mention your Blog's URL in comments after following me.Love you.Big Kisses
OdpowiedzUsuńhttp://findshopping.blogspot.in/2015/05/best-online-shopping-sites-for-health.html
Świetny przepis na szybki i pyszny makaron :) Lubię przepisy Nigelli :)
OdpowiedzUsuń