niedziela, 10 maja 2015

Brownie bezglutenowe

Kochani,
Dzisiaj bezglutenowe brownie z dodatkiem masła orzechowego i syropu klonowego - przepis o który prosiło nas kilka osób. Ciasto różni się zdecydowanie smakiem od tradycyjnego, czekoladowego brownie - jest mniej słodkie, bardziej zbite, ale też dużo zdrowsze. My posypałyśmy je po wierzchu cukrem pudrem, ale warto przygotować polewę czekoladową, która dodatkowo nada mu słodyczy. Nie damy głowy za to, że brownie będzie smakowało wszystkim czekoladoholikom, ale na pewno warto je upiec i spróbować. Przepis pochodzi z pysznego bloga Jadłonomia.

Składniki:

2 puszki ciecierzycy
1 szklanka masła orzechowego
1/2 szklanki syropu klonowego
1/2 szklanki mąki z amarantusa
50g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki kakao
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Przygotowanie:

1. Cieciorkę z puszki odcedź, przełóż do miski. Dodaj do cieciorki masło orzechowe, syrop klonowy, mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksuj całość na gładką masę.



2. Masa będzie gęsta i lepiąca, możesz ją wyrobić rękami. Gdy składniki się połączą, dodaj posiekaną czekoladę. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zwilżonymi dłońmi wyrównaj.



3. Wstaw brownie do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piecz przez 25-30 min. Wyjmij ciasto i zostaw do przestudzenia. Posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.

Nasze oceny:


Basia: Jest to ciasto, które się lubi, albo nie (zdania z Julką mamy podzielone). Ja uważam, że smakuje ciekawie i następnym razem dodam więcej syropu klonowego, żeby było słodsze.

Julka: Raz na jakiś czas pozwalamy sobie na małe eksperymenty w kuchni, ten niestety nie należał wg mnie do udanych. Brownie smakowało jak palona kasza gryczana i tyle. Nawet nie umiem ocenić tej kulinarnej ciekawostki. Wybaczcie.

13 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter