Witajcie :) Dzisiaj odwrócone ciasto bananowe - idealne dla
miłośników karmelu i bananów. Ciasto jest wilgotne i długo zachowuje
świeżość. Tak bardzo nam z smakowało, że po wyjęciu z blachy nie
zostawiłyśmy na niej żadnego okruszka. Jest to najlepsze ciasto
bananowe jakie do tej pory jadłyśmy. Mama Julki upiekła je następnego
dnia, bo powiedziała, że dwa kawałki to dla niej zdecydowanie za mało ;) Przepis pochodzi z gazetki "Gotuj krok po kroku". Uwaga, bo to ciasto uzależnia :)
Składniki:
1/2 szklanki brązowego cukru
60g masła
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru białego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki:
1/2 szklanki brązowego cukru
60g masła
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru białego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
80g roztopionego masła
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
5 bananów
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
80g roztopionego masła
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
5 bananów
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170˚C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blachy wysyp brązowy cukier, a na nim wyłóż pokrojone w kostkę masło (60g). Wstaw do piekarnika na
8 minut.
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170˚C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blachy wysyp brązowy cukier, a na nim wyłóż pokrojone w kostkę masło (60g). Wstaw do piekarnika na
8 minut.
2.
Keksówkę wyjmij z piekarnika. Łyżką rozprowadź równomiernie gorącą,
karmelową masę. Zostaw do przestygnięcia. 2 banany obierz, pokrój w
plastry i ułóż na rozpuszczonym cukrze.
3.
Mąki połącz z cukrem białym, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem
waniliowym, cynamonem i solą. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka,
roztopione masło (80g), jogurt naturalny i 3 rozgniecione banany. Dodaj
mokre składniki do suchych i wymieszaj.
4. Ciasto wylej do keksówki, na pokrojone banany. Piecz około 1 godzinę. Ciasto powinno odstawać od brzegów formy, a patyczek suchy. Ciasto odstaw do ostygnięcia, następnie odwróć i wyjmij z formy.
Nasze oceny:
4. Ciasto wylej do keksówki, na pokrojone banany. Piecz około 1 godzinę. Ciasto powinno odstawać od brzegów formy, a patyczek suchy. Ciasto odstaw do ostygnięcia, następnie odwróć i wyjmij z formy.
Nasze oceny:
Basia: Przepyszne bananowe ciasto z chrupiącym, karmelowym wierzchem. Wprost rozpływa się w ustach. Moja ocena: 10/10.
Julka: To ciasto zachwyci każdego kto lubi banany. Połączenie bananów
i roztopionej mieszanki masła i brązowego cukru jest obłędna ;) Moja ocena: 10/10!
Julka: To ciasto zachwyci każdego kto lubi banany. Połączenie bananów
i roztopionej mieszanki masła i brązowego cukru jest obłędna ;) Moja ocena: 10/10!
Zjawiskowe :)
OdpowiedzUsuńJestem podatna na uzależnienia ;) Bardzo niezwyczajnie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńPo prostu świetne!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, wygląda ciekawie:)
OdpowiedzUsuńfajnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Fajny pomysł z tym odwróceniem :)
OdpowiedzUsuńgdzie widze banana tam wie, że czekają mnie same pyszności :D
OdpowiedzUsuńMmmm...! Wiem, że zjadłabym wam całą blaszkę!
Takiej wersji jeszcze nie jadłem - koniecznie muszę spróbować :) wygląda bardzo kusząco ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, nie spotkałam się wcześniej z takim ciachem :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń