poniedziałek, 10 lutego 2014

Kukurydziane naleśniki śniadaniowe


Witajcie :) Dzisiaj naleśniki, ale nie takie zwyczajne i codzienne. Tym razem zrobiłyśmy je z mąki kukurydzianej z dodatkiem mielonych ziaren. Smakują naprawdę pysznie, zwłaszcza polane syropem klonowym lub miodem. Są bardziej delikatne niż klasyczne naleśniki, więc trzeba uważać przy ich przewracaniu. Polecamy wszystkim, zwłaszcza osobom dbającym o linię oraz rodzicom chcącym przemycić zdrowe ziarna do posiłków dla swoich maluchów. Z podanych proporcji wyszło nam 10 naleśników. Przepis inspirowany przepisem na amerykańskie naleśniki Gwyneth Paltrow z książki "Córeczka tatusia".

Składniki: 

2 jajka 
300ml mleka 
60ml oleju 
120g mąki kukurydzianej 
łyżeczka proszku do pieczenia 
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki mieszanki "samo zdrowie" - zmielone pestki dyni i słonecznika oraz mielone siemię lniane 
syrop klonowy lub miód do polania

Przygotowanie: 
1. W misce roztrzep jajka z mlekiem i olejem. Dodaj do tego wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, szczyptą soli i mieszanką "samo zdrowie". Mieszaj tylko do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodaj jogurt i ponownie przemieszaj całość. 


2. Na rozgrzaną patelnię wylej trochę oleju i nalewając chochelką ciasto, smaż naleśniki na wolnym ogniu po około 2 minuty z każdej strony(aż pojawią się bąbelki, a spód lekko zbrązowieje). 


3. Naleśniki podawaj polane syropem klonowym lub miodem.

Nasze oceny:

Basia: Pyszne, puchate i delikatne naleśniki - idealne na śniadanie. Dzięki temu, że ziarna są zmielone, nie są bardzo wyczuwalne, ale naleśniki są zdrowsze:) Moja ocena: 9/10.

Julka: U mnie w domu naleśniki nie pojawiały się często więc teraz sobie odbijam :) Wersja kukurydziana bardzo mi smakuje, a do tego zachęca kolorem. Polane syropem klonowym są po prostu najlepsze. Moja ocena: 10/10.

9 komentarzy:

  1. Bardzo ładny mają kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe jakie jeszcze ma tam przepisy w ksiażce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisów jest dużo, m.in. na zupy, hamburgery i kanapki, makarony, śniadania czy desery. Mamy tę książkę od niedawna więc za dużo na chwilę obecną powiedzieć o niej nie możemy ;) jak tylko przetestujemy kilka przepisów zrobimy mini recenzję, która rozjaśni co nie co styl gotowania Gwyneth :) Pozdrawiamy

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł na śniadanie :)

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pierwszym zdjęciu wyglądają ogromnie apetycznie, jak mały torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne naleśniki! Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie zjadłabym takie naleśniki na śniadanie :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wyglądają, chcę jednego :P

    OdpowiedzUsuń
  8. ja ostatnio namiętnie gotuję kukurydziankę! :D
    Ale te naleśniki-zachwycają, muszę je wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter