wtorek, 20 sierpnia 2013

Owsianka owocowa

Witajcie,
Dzisiaj mamy dla Was drugi przepis na idealną owsiankę. Owsianka Basi zawiera dużą ilość owoców, dzięki czemu nie trzeba jej dodatkowo słodzić. Kiedyś przypadkiem Basia wykorzystała do jej przygotowania zamrożonego banana i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Banan zupełnie się rozpuścił w gorącym mleku, ale nadał mu pyszny smak i lekko kremową konsystencję. Polecamy dodać do owsianki również jabłko i ulubione suszone owoce.  Przepis na idealne śniadanie Julki znajdziecie tutaj.


Składniki (na 2 porcje):
80g płatków owsianych
2 szklanki mleka
1 zamrożony banan
1 jabłko 3-4 suszone morele
3-4 suszone śliwki
opcjonalnie suszona żurawina



Przygotowanie:

1.  W garnku zagotuj mleko, mieszaj co jakiś czas, żeby się nie przypaliło. Do gotującego mleka dodaj płatki owsiane i gotuj ok. 8-10 minut, nie zapomnij o mieszaniu.

2. Banana i suszone owoce pokrój w plasterki. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w plasterki.



3. Do gotującej się owsianki dodaj suszone morele i śliwki, gotuj jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Po chwili dodaj banana i jabłko. Całość wymieszaj. Podawaj owsiankę, gdy banan się rozpuści. Możesz posypać całość suszoną żurawiną.
Smacznego

Nasze oceny:
Basia: Jest to moja ulubiona owsianka, mocno owocowa i sycąca. Jeśli nie przepadacie za suszonymi śliwkami lub morelami z powodzeniem możecie je zastąpić świeżymi owocami. Moja ocena: 10/10.

3 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter