Dzień dobry,
Już od jakiegoś czasu chodziły za nami kokosanki. Kilka osób poprosiło nas o ich upieczenie, dlatego wreszcie nadszedł czas żeby to zrobić. Kokosanki piecze się ekspresowo, a do ich przygotowania potrzeba tylko trzech składników. Ciastka są słodkie, miękkie z lekko ciągnącym się środkiem, czyli takie, jakie lubimy najbardziej. Proponujemy zrobić od razu podwójną porcję, ponieważ znikają z talerzy w tempie ekspresowym.
Już od jakiegoś czasu chodziły za nami kokosanki. Kilka osób poprosiło nas o ich upieczenie, dlatego wreszcie nadszedł czas żeby to zrobić. Kokosanki piecze się ekspresowo, a do ich przygotowania potrzeba tylko trzech składników. Ciastka są słodkie, miękkie z lekko ciągnącym się środkiem, czyli takie, jakie lubimy najbardziej. Proponujemy zrobić od razu podwójną porcję, ponieważ znikają z talerzy w tempie ekspresowym.
Składniki (na ok. 20 sztuk):
1 szklanka wiórków kokosowych
120g cukru
2 białka
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik
do temperatury 190°C. Wiórki kokosowe
wymieszaj z cukrem. Białka ubij na sztywną pianę.
2. Połącz ubitą pianę z kokosem i cukrem i delikatnie wymieszaj.
Dodawaj pianę stopniowo, jeśli masa będzie za rzadka dodaj więcej wiórków. Masa powinna być gęsta i klejąca.
3. Nabieraj łyżeczką
masę i formuj małe kulki. Układaj na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u nas mata silikonowa). Nadaj ciastkom
lekko stożkowaty kształt.
4. Piecz przez 12-15 min, aż kokosanki się zarumienią.
Smacznego!
Nasze oceny:
Basia: To jedne z moich ulubionych ciastek. Podczas ich pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach kokosa. Moja ocena: 10/10.
Rodzina Basi: Pyszne, miękkie i słodkie ciasteczka. Pasują
idealnie do herbaty. Nasza ocena: 9/10.
P.S. od Basi: STO LAT dla Julki, która ma dzisiaj urodziny:*
Kokosanki to świetne ciasteczka! Sama właśnie wyłączyłam piekarnik bo też dziś robiłam! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) i ode mnie powtórne sto lat dla Julki ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny:)
OdpowiedzUsuń