Witajcie:)
Dzisiaj mamy dla Was coś w rodzaju pasty na kanapkę, czyli smażoną cukinię z pieczarkami i cebulą. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na
zimno. Z powodzeniem możecie je zabrać do pracy i szkoły. Jego
przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i składniki możecie dowolnie
modyfikować. Jeśli chcecie, żeby było bardziej sycące możecie dodatkowo
połączyć warzywa ze smażonym boczkiem lub kiełbasą. Proponujemy podawać
je ze świeżym pieczywem lub tostami.
Składniki:
2 średnie cukinie
500g pieczarek
2-3 cebule
sól, pieprz, ostra papryka
1-2 łyżki keczupu
opcjonalnie 2 łyżki tartej mozzarelli
Przygotowanie:
1. Cebule przekrój na pół i pokrój w półtalarki, pieczarki umyj i również pokrój. Cukinie obierz, przekrój wzdłuż, wyjmij pestki i pokrój w półtalarki.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej (możesz olej wymieszać z masłem) i zeszklij cebulę. Uważaj, żeby się nie przypaliła. Gdy cebula będzie szklista dodaj pieczarki i posól je odrobinę. Przykryj patelnię pokrywką i smaż ok. 5 minut - pieczarki puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość.
3. Odkryj pokrywkę, przemieszaj pieczarki i smaż je do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Po tym czasie dodaj na patelnię cukinię, całość wymieszaj. Ponownie posól danie i smaż do momentu aż cukinia zmięknie. Dodaj przyprawy i keczup, dokładnie wymieszaj. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodaj startą mozzarellę lub żółty ser. Podawaj na ciepło lub zimno z pieczywem.
Nasze oceny:
Basia: Bardzo proste i smaczne danie. Wybornie smakuje na ciepło ze świeżą, chrupiącą bagietką. Jeśli lubicie bardziej pikantne dania możecie dodać przeciśnięty ząbek czosnku i sproszkowane chilli. Moja ocena: 9/10.
Julka: Fajna alternatywa dla kupnych past kanapkowych, która na nowo odkryła przede mną cukinię :) Następnym razem doprawię ją bardziej ostrymi przyprawami. Moja ocena: 8/10.
ciekawy pomysł, nie powiem :]
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń