Witacie:)
Już od jakiegoś czasu u Basi w zamrażalniku leżało ciasto
francuskie. Przyszedł wreszcie czas, żeby je wykorzystać. Ciasto
francuskie sprawdzi się idealnie na majówkę, bo można z niego wyczarować
wiele ciekawych i szybkich dań. Dodatkowo możemy te smakołyki
przygotować wcześniej i zabrać ze sobą wszędzie:) Dzisiaj mamy dla was
małe pierożki i poduszeczki (na tzw. "jeden kęs") z truskawkami i
serkiem waniliowym. Zrobiłyśmy dwa rodzaje, ponieważ nie mogłyśmy się
zdecydować, który wybrać:) Ciastka nie są bardzo słodkie, dlatego
posypałyśmy je z wierzchu odrobiną brązowego cukru, który podczas
pieczenia lekko się skarmelizował i nadał wypiekom ciekawego smaku.
Jeśli macie ochotę na wersję wytrawną możecie zrobić ślimaczki z serem
żółtym, przepis znajdziecie tu. Spróbujcie sami:)
Składniki:
ciasto francuskie
200g serka homogenizowanego waniliowego
250g truskawek
1 żółtko
ok 4 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do twarożku i delikatnie wymieszaj. Jeśli masz naturalny twarożek możesz dodać kilka kropli ulubionego aromatu, na przykład waniliowego lub rumowego.
3. Ciasto francuskie rozłóż i lekko rozwałkuj. Podziel ciasto na prostokąty o dowolnej wielkości. U nas były mniejsze, żeby ciastek było więcej. Możesz też wyciąć szklanką kółka lub nadać ciastkom dowolny kształt.
4. Wersja poduszeczki:
Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczkę (jeśli kawałki ciasta są duże, nałóż więcej) serka z truskawkami i posyp odrobiną brązowego cukru. Nie składaj. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Układaj na blasze.
Wersja pierożki:
Na środek ciasta nałóż łyżeczkę serka z truskawkami, złóż ciasto na skos i dobrze zlep brzegi. Możesz docisnąć brzegi widelcem. Każdego pierożka posmaruj po wierzchu roztrzepanym żółtkiem i posyp odrobiną brązowego cukru.
5. Piecz ciastka przez 15-25 minut. Pierożki piekłyśmy 25 min, a rożki 15.
Smacznego.
Nasze oceny:
Basia: Uwielbiam ciasto francuskie, ponieważ pasuje praktycznie do wszystkiego. Ciasteczka są pyszne, chrupiące i wprost rozpływają się w ustach. Następnym razem zrobię je też z innymi owocami. Moja ocena: 10/10.
Julka: Idealna słodka przekąska!:) w smaku przypomina mi odrobinę ciasteczka Fornetti sprzedawane w niektórych supermarketach.
Moja ocena: 10/10.
pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńRobiłam coś podobnego ale z truskawkami i czekoladą :)
OdpowiedzUsuńprosto szybko i bardzooo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Bardzo mi się podobają! ; )
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo.
Super ! Ja uwielbiam ciasto francuzkie a z truskawkami to już obłęd :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Ciasto francuskie w tym wykonaniu bardzo mi smakowało... truskaweczki rozpływały się w ustach... fajny i szybki pomysł na deser. gmc_crew
OdpowiedzUsuń