poniedziałek, 27 maja 2013

Maślankowa panna cotta

Witajcie:)
Dzisiaj mamy dla Was deser Panna Cotta. Nie jest to jednak klasyczna wersja. Postanowiłyśmy ją trochę odchudzić i nadać jej lekkości (w tym celu część śmietanki zastąpiłyśmy maślanką). Dzięki temu możemy ją zjeść po obfitym obiedzie nie mając dużych wyrzutów sumienia :) Do tego Panna Cotta jest cudownie kremowa, a truskawkowy mus orzeźwia i sprawia, że całość nie jest za słodka. Jest to sprawdzony deser, który smakuje naprawdę wszystkim, dlatego warto przygotowywać go na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Przepis autorstwa Donny Hay.

Składniki:
2 łyżki zimnej wody
1,5 łyżeczki żelatyny
1 szklanka śmietanki 30%
0,5 szklanki cukru
2 szklanki maślanki
laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mus truskawkowy:
250g truskawek (mogą być mrożone)
50g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Do miseczki wlej zimną wodę, wsyp do niej żelatynę (równo po całej powierzchni) wymieszaj dopiero wtedy, gdy żelatyna wchłonie wodę.

2. Śmietankę wlej do garnka, dodaj cukier i ziarenka wanilii (my dodałyśmy też całą laskę, a potem ją wyciągnęłyśmy)*. Postaw garnek na średnim ogniu, mieszaj do rozpuszczenia cukru.

*jeśli używasz ekstraktu waniliowego nie dodawaj go teraz, tylko razem z maślanką.

3. Dodaj żelatynę do śmietanki, dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. Gdy żelatyna się rozpuści i całość zacznie się gotować, zdejmij garnek z ognia.


4. Do śmietanki dodaj maślankę (i ekstrakt waniliowy jeśli go używasz). Dobrze wymieszaj. Gotową masę rozlej do naczyń i wstaw do lodówki na min. 3 godziny.

5. Przygotuj mus: zmiksuj truskawki, dodaj sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy.

6. Podawaj deser polany musem truskawkowym. Możesz też wyłożyć go na talerz (w tym celu zanurzaj naczynia na kilka chwil we wrzątku).
Smacznego:)

Nasze oceny:
Basia: Bardzo smaczna i orzeźwiająca Panna Cotta. Nie mogę się doczekać, aż zrobię ją po raz kolejny. Moja ocena: 10/10.

Rodzina Basi: Jak usłyszeliśmy, że ta Panna Cotta jest z maślanką, to myśleliśmy że nie będzie smaczna. Jednak bardzo się myliliśmy. Jest delikatna, lekka i smakuje wyśmienicie. Nasza ocena: 10/10.

6 komentarzy:

  1. Z chęcią bym skosztowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najpyszniejszy deser na świecie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki świetny pomysł:) pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa wersja panna cotty. Z maślanką jeszcze nie jadłam - chętne bym spróbowała, muszę kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. heee... a przepis żywcem zerżnięty od Donny Hay ?!?!?!?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałyśmy we wstępie, że ten przepis jest autorstwa Donny Hay. Pozdrawiamy.

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter