Witajcie:)
Dzisiaj mamy dla Was deser Panna Cotta. Nie jest to jednak klasyczna wersja. Postanowiłyśmy ją trochę odchudzić i nadać jej lekkości (w tym celu część śmietanki zastąpiłyśmy maślanką). Dzięki temu możemy ją zjeść po obfitym obiedzie nie mając dużych wyrzutów sumienia :) Do tego Panna Cotta jest cudownie kremowa, a truskawkowy mus orzeźwia i sprawia, że całość nie jest za słodka. Jest to sprawdzony deser, który smakuje naprawdę wszystkim, dlatego warto przygotowywać go na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Przepis autorstwa Donny Hay.
Składniki:
2 łyżki zimnej wody
1,5 łyżeczki żelatyny
1 szklanka śmietanki 30%
0,5 szklanki cukru
2 szklanki maślanki
laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Mus truskawkowy:
250g truskawek (mogą być mrożone)
50g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Do miseczki wlej zimną wodę, wsyp do niej żelatynę (równo po całej powierzchni) wymieszaj dopiero wtedy, gdy żelatyna wchłonie wodę.
2. Śmietankę wlej do garnka, dodaj cukier i ziarenka wanilii (my dodałyśmy też całą laskę, a potem ją wyciągnęłyśmy)*. Postaw garnek na średnim ogniu, mieszaj do rozpuszczenia cukru.
*jeśli używasz ekstraktu waniliowego nie dodawaj go teraz, tylko razem z maślanką.
3. Dodaj żelatynę do śmietanki, dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. Gdy żelatyna się rozpuści i całość zacznie się gotować, zdejmij garnek z ognia.
4. Do śmietanki dodaj maślankę (i ekstrakt waniliowy jeśli go używasz). Dobrze wymieszaj. Gotową masę rozlej do naczyń i wstaw do lodówki na min. 3 godziny.
5. Przygotuj mus: zmiksuj truskawki, dodaj sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy.
6. Podawaj deser polany musem truskawkowym. Możesz też wyłożyć go na talerz (w tym celu zanurzaj naczynia na kilka chwil we wrzątku).
Smacznego:)
Nasze oceny:
Basia: Bardzo smaczna i orzeźwiająca Panna Cotta. Nie mogę się doczekać, aż zrobię ją po raz kolejny. Moja ocena: 10/10.
Rodzina Basi: Jak usłyszeliśmy, że ta Panna Cotta jest z maślanką, to myśleliśmy że nie będzie smaczna. Jednak bardzo się myliliśmy. Jest delikatna, lekka i smakuje wyśmienicie. Nasza ocena: 10/10.
Z chęcią bym skosztowała ;)
OdpowiedzUsuńNajpyszniejszy deser na świecie! :)
OdpowiedzUsuńjaki świetny pomysł:) pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńCiekawa wersja panna cotty. Z maślanką jeszcze nie jadłam - chętne bym spróbowała, muszę kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńheee... a przepis żywcem zerżnięty od Donny Hay ?!?!?!?!
OdpowiedzUsuńNapisałyśmy we wstępie, że ten przepis jest autorstwa Donny Hay. Pozdrawiamy.
Usuń