czwartek, 30 maja 2013

Domowe hamburgery z wołowiny


W zeszły weekend miałyśmy zrobić grilla, ale niestety pogoda pokrzyżowała nam plany. Postanowiłyśmy jednak zrobić spotkanie w domu i wykorzystać składniki, które wcześniej kupiłyśmy. Zrobiłyśmy hamburgery, które znakomicie nadają się na imprezę domową jak i w plenerze. Można je wtedy usmażyć na grillu. Bez zbędnych słów podajemy Wam przepis na te przepyszne hamburgery. Zainspirował nas program pt. "Adam w sieci. Patenty i triki".

Składniki (na 6 dużych hamburgerów)*:
0,5 kg mielonej wołowiny
1/2 cebuli drobno posiekanej
1 łyżka siekanego lubczyku (lub kolendry)
1 łyżka siekanego lub suszonego majeranku
3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
pieprz, sól
1/3 szklanki bułki tartej
1 jajko
1/4 szklanki bulionu wołowego
6 bułek
1 duży pomidor
1 cebula
1 ogórek kiszony
sałata
serek naturalny kremowy
ulubiony sos np. czosnkowy

Przygotowanie:
Wymieszaj mięso z cebulą, ziołami i przyprawami. Dodaj tartą bułkę, jajko i bulion. Wyrób mięso, sprawdź czy jest dobrze doprawione.

Uformuj hamburgery. My pomogłyśmy sobie okrągłą foremką, żeby hamburgery były równe. Spłaszcz je delikatnie i zrób płytkie nacięcia w kształcie kratki. (tak jak na zdjęciu). Przygotuj warzywa i pokrój je w plasterki. Odłóż na bok.

Mięso obsmaż bez tłuszczu na patelni (najlepiej grillowej), tak żeby się zarumieniło. Następnie wstaw hamburgery do piekarnika nagrzanego do 180˚C na około 15 minut. 

Przekrój bułki i wstaw je do piekarnika na 3 minuty przed końcem pieczenia mięsa. Bułki mają być chrupiące i lekko zrumienione.

Bułki posmaruj serkiem lub sosem. Na dolną połówkę nałóż sałatę, plastry pomidora, cebuli i ogórka. Na warzywa ułóż hamburgery, przykryj wierzchem bułki i podawaj.
Smacznego!

* Podałyśmy składniki na 6 hamburgerów, ale były one dosyć duże. Z tej ilości składników możecie spokojnie zrobić 8-10 hamburgerów, użyjcie wtedy mniejszych bułek. Wybierzcie takie bułki, jakie lubicie najbardziej.

Nasze oceny:
Basia: Są to najlepsze hamburgery jakie do tej pory jadłam. Bardzo sycące i smakowite. Mięso jest wyśmienite, soczyste i dobrze doprawione. Moja ocena: 10/10!

Julka: Zgadzam się ze wszystkim co napisała Basia. Mięso było rewelacyjne (mimo, że nie przepadam za kotletami mielonymi). Następnym razem z warzyw dodałabym jeszcze kukurydzę i paprykę koncertową. Moja ocena: 10/10!

5 komentarzy:

  1. jeżeli mam już ochotę na fast food to właśnie tylko taki domowy:) super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe burgery to jest to! Muszę się przyznać, że jeszcze nie robiłam takiego porządnego, z mięsem przyrządzonym przez siebie ;) Chyba czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominacja do Libstera u mnie pod przepisem: http://my-happykitchen.blogspot.com/2013/05/proste-ciasto-z-jabkami-i-jagodami.html :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bobrowe miąsko jak mówi moja babcia. Przepis bardzo dobry na bobry. gmc_crew

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurczę, ale zgłodniałam czytając ten przepis! :D Do wypróbowania po sesji.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter