Co powiecie na obiad w stylu orientalnym? Będzie to
grillowany łosoś w sosie teriyaki. Ale to nie wszystko! Jeszcze makaron
smażony z warzywami. Pycha! Delikatna ryba oblepiona słodko-kwaśnym
sosem, to strzał w dziesiątkę.
A makaron z chrupiącymi warzywami
dopełniają danie. Jeśli lubicie takie smaki, polecam, zapiszcie sobie
przepis.
*Taki makaron świetnie sprawdzi się też jako samodzielne danie, dodajcie do niego więcej warzyw.
Składniki:
- 300g łososia (filet)
- 1 opakowanie gotowego sosu sticky teriyaki (u mnie @bluedragon_polska)
- 100g makaronu jajecznego bez gotowania (lub sojowego, ryżowego)
- 200g pieczarek
- 1 papryka
- 1 brokuł
- pół pęczka cebuli dymki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- pół łyżeczki imbiru, szczypta chilli, sól, pieprz, sezam
Przygotowanie:
Łososia pokrój na kawałki i zamarynuj w sosie teriyaki. Odstaw do lodówki na min. godzinę.
Pieczarki
oczyść i pokrój w cienkie plastry, paprykę w paski, dymkę posiekaj
drobno, a brokuła podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę z solą i
wrzuć brokuła na 2-3 min. Odcedź. W głębokiej patelni rozgrzej olej i
wrzuć cebulkę, posiekany czosnek i paprykę. Po chwili, gdy warzywa
zaczną aromatycznie pachnieć, dodaj pieczarki. Smaż kilka minut, aż
większość wody odparuje. Dodaj brokuła. Po ok. 5 min. wlej sos sojowy,
miód, dodaj imbir, chilli i sezam. Gotuj i spróbuj czy nie trzeba dodać
soli lub pieprzu.
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a
gdy będzie gotowy, dodaj go na patelnię, razem z 1/2 szklanki wody. Gdy
warzywa zmiękną, ale nie będą jeszcze rozgotowane, zdejmij danie z
ognia.
Łososia wrzuć na rozgrzany ruszt (lub patelnię grillową) i
smaż ok. 5 minut z każdej strony. Posyp sezamem, a makaron świeżym
szczypiorkiem.
pięknie podane!
OdpowiedzUsuńdzięki śliczne :)
Usuń