Pasta z ryby wędzonej z dodatkiem jajek na twardo to pomysł na proste smarowidło. Szykuję ją w kilka minut i podaję do kanapek. W okresie świątecznym taka pasta będzie idealna również do faszerowania jajek. Użyłam wędzonego śledzia, ale może być też makrela albo łosoś.
Jaka jest Wasza ulubiona pasta rybna? Napiszcie w komentarzu :)
Składniki:
- 2 płaty wędzonego śledzia lub 1 wędzona makrela
- 2 jajka ugotowane na twardo
- mała cebula
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz
- szczypiorek/natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Ugotowane
i ostudzone jajka obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również
pokrój w drobną kostkę. Rybę oczyść z ości i skóry. Odrywaj kawałki
mięsa i rozdrabniaj widelcem, sprawdzając czy nie zostały ości.
Wymieszaj z jajkami i cebulą. Dodaj majonez (lub jogurt), musztardę i
pieprz. Ja nie dodaję już soli, ponieważ ryba jest słona. Posyp
szczypiorkiem lub natką pietruszki.
📝Jeśli chcesz żeby pasta
była gładka i kremowa, rybę, jajka i cebulę zblenduj na krem. Następnie
dodaj majonez, musztardę i przyprawy.
📝Jajka faszerowane -
ugotuj więcej jajek na twardo, przekrój je na pół, wyjmij delikatnie
żółtka i dołóż je do pasty, żeby się nie zmarnowały. Na każdą połowę
jajka nakładaj po łyżeczce pasty, posyp szczypiorkiem dla dekoracji
Super! Bardzo lubię takie pasty :)
OdpowiedzUsuń:) Są szybkie i smaczne.
Usuńnajlepsza!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pasty.
OdpowiedzUsuń:) polecam serdecznie :)
UsuńBardzo smaczne urozmaicenie kanapek :)
OdpowiedzUsuń