Budyń jaglany - gęsty, aksamitny, słodki, owocowo-orzechowy. Idealny na deser albo na śniadanie. Jestem zachwycona jego kremowością i smakiem.
Żałuję, że go tak późno odkryłam. Zazwyczaj mam kaszę jaglaną w domu, ale leży w szafce. A to spory błąd, ponieważ kasza jaglana kryje w sobie mnóstwo witamin i minerałów, nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna. Do tej pory najczęściej dodawałam ją do pasztetów, albo do pieczonych warzyw.
A jak jest u Was? Lubicie kaszę jaglaną? Może macie jakieś sprawdzone przepisy na jej wykorzystanie?
Składniki:
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanki mleka/napoju roślinnego
- 1 banan
- 2 łyżki masła orzechowego
- opcjonalnie - 1 łyżka odżywki białkowej w ulubionym smaku
- dżem/owoce/bakalie na wierzch, do dekoracji
Przygotowanie:
Kaszę
jaglaną przelej wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczy. Odcedź. Przełóż
kaszę do garnka i zalej 1 szklanką mleka. Wstaw na mały ogień, mieszaj i
gotuj aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie wlej drugą szklankę
mleka i dodaj masło orzechowe. Gotuj znowu do momentu, aż kasza wchłonie
mleko.
Zdejmij z ognia (kasza powinna być miękka, jeśli nie jest, pogotuj jeszcze kilka minut, podlewając wodą). Dodaj pół banana i zmiksuj kaszę na krem. Mój blender nie zmiksował jej na bardzo gładko.
Jeśli chcesz, wsyp odżywkę białkową. Po kilku minutach budyń zgęstnieje. Podawaj z owocami, ulubionym dżemem albo miodem. Smacznego.
ulubiony:)
OdpowiedzUsuńmój już teraz też :D
UsuńPysznie i zdrowo! Muszę spróbować taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie :)
UsuńMniam, idealne śniadanko :)
OdpowiedzUsuń