środa, 13 maja 2020

Zupa dyniowa z mango


Zupa krem z dyni kojarzy nam się głównie z jesienią. Rozgrzewa, syci i dodaje energii, w krótkie i chłodne dni. A co będzie, jeśli do dyni, zamiast korzennych przypraw dodamy mango? Powstanie zupełnie nietypowy mix, o intensywnym kolorze i słodkim, lekko tropikalnym smaku. A do tego lekki i niskokaloryczny. Polecam! Smakując tę zupę przypominają się gorące, letnie dni.

Jeśli nie macie w domu dyni, możecie wykorzystać dynię mrożoną, ze sklepu. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:

600g dyni (może być mrożona)
1 dojrzałe mango
1 cebula
1 łyżeczka masła
sól, pieprz, odrobina chilli
1l bulionu warzywnego
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Dynię umyj, przekrój na pół, usuń miękki miąższ z pestkami, pokrój w kostkę, obierz ze skóry (ja w sezonie dyniowym zamrażam dynię już obraną i pokrojoną, żeby było szybciej).

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, gdy będzie złota, dodaj dynię, posyp gałką muszkatołową i szczyptą chili. Smaż kilka minut, aż dynia się zarumieni i zalej warzywa bulionem. Gotuj wywar ok. 20 min.

Mango obierz, odkrój miąższ od pestki i pokrój go w kostkę, dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Spróbuj i jeśli potrzeba, dopraw do smaku.




2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter