niedziela, 31 maja 2020

Ciasto z rabarbarem z przepisu babci

Ciasto z rabarbarem z przepisu mojej babci 😍 Receptura jest zawsze taka sama, nie zmieniła jej od lat. Oznacza to, że ciasto zawiera cukier, pszenną mąkę i masło, ale u babci nie może być inaczej. Do tego babcia zawsze powtarza: "To jest zdrowe ciasto, przecież dodałam do niego owoce", a z tym się nie dyskutuje 😁.
Wilgotne, lekko kwaskowe od rabarbaru, nie można przejść obok niego obojętnie. Polecam.
*Ciasto stanowi bazę pod różne owoce - możecie wykorzystać truskawki, maliny, jabłka lub inne ulubione dodatki.

Składniki:
✔️Ciasto:
200g miękkiego masła
4 jajka
10 łyżek mąki
10 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600g rabarbaru (mogą też być, truskawki, maliny, jabłka)

✔️Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
100g zimnego masła

Przygotowanie:
Masło utrzyj mikserem, dodaj cukier i miksuj na jasną masę. Cały czas miksując dodawaj po kolei jajka, gdy masa się połączy wsyp mąki, proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto łopatką.
Blachę o wymiarach 20*30 cm (lub sporą keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia (można też posmarować masłem i posypać bułką tartą), przełóż do niej ciasto. Na wierzchu ciasta ułóż umyte i pokrojone w cienkie plasterki kawałki rabarbaru.
Z zimnego masła, cukru i mąki zrób kruszonkę - najlepiej utrzyj ją w dłoniach. Posyp kruszonką po wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 45-50 minut do suchego patyczka.


2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter