Omlet to takie danie, które za każdym razem można zrobić
inaczej i zawsze będzie smakowało. Bazą do przygotowania omletu są jajka
i przyprawy, a dodatki to już kwestia smaku i upodobań. Przygotowując
omlet na słono zawsze dodaję dużo warzyw - takich, które akurat mam w
lodówce. Czasem sięgam po wędlinę, a w dzisiejszej wersji wleciało tofu.
Omlet wyszedł lekki i wiosenny. Polecam na dobre rozpoczęcie dnia.
Składniki (na jeden omlet):
2 jajka
pół cukinii
1 mała cebulka dymka
1/2 kostki tofu naturalnego
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
sól, pieprz
oregano, czosnek granulowany
Przygotowanie:
Jajka roztrzep w misce, dodaj przyprawy, wlej odrobinę wody, wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Paprykę pokrój w kostkę, cukinię w półplasterki (nie odbieraj). Wrzuć pokrojone warzywa do cebuli.
Po 3 minutach dodaj pomidora
pokrojonego w kostkę i tofu pokrojone na mniejsze kawałki. Smaż całość
3-4 minuty i zalej masą jajeczną. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię
pokrywką i smaż omlet 4 minuty. Gdy zarumieni się od spodu, przewróć go
na drugą stronę. Ja używam do tego dużego talerza. Nakrywam nim omlet i
przekręcam patelnię do góry nogami. Omlet zostaje na talerzu, a
następnie zsuwam go delikatnie na patelnię.
Smaż jeszcze 2 minuty i
podawaj.
sycąco, można zrobić na obiad!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie tak :)
Usuń