Chrupiące skrzydełka z piekarnika. W marynacie pomidorowej, słodko-pikantnej. Z miodem, papryką i keczupem. Są doskonałe zarówno na ciepło, do obiadu, jak i na zimno, jako przekąska. Aby skórka była chrupiąca, najpierw piekę mięso pod przykryciem, a na ostatnie 15 minut odkrywam. Skrzydełka to takie danie, które zdecydowanie powinno się jeść palcami.
Składniki:
8 skrzydełek kurczaka
łyżeczka soli
Marynata:
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki musztardy
łyżeczka miodu
3 łyżki keczupu
2 ząbki czosnku
pieprz
Przygotowanie:
Skrzydełka oczyść, przełóż do miski, posól. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj. Możesz użyć słoika, włóż do niego składniki, zakręć i mocno potrząśnij, aż powstanie gęsty sos. Nasmaruj marynatą skrzydełka i wstaw je do lodówki na minimum godzinę. Jeśli masz możliwość, zostaw je na całą noc.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Przełóż mięso na blaszkę i przykryj folią aluminiową. Piecz pod przykryciem przez 40 minut, po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 15 min. Podawaj od razu.
bardzo lubię takie skrzydełka:)
OdpowiedzUsuńSuper, takie skrzydełka smakują pysznie :)
OdpowiedzUsuń:D chrupiące i pyszne
Usuń