Ciasto czekoladowe, bez jajek, bez
masła, bez używania miksera - najprostsze i najszybsze. Gdy najdzie Was
ochota na coś czekoladowego, będzie jak znalazł. Nie potrzeba wiele pracy i składników, aby cieszyć się jego smakiem. Ja wymieszałam razem mąkę pszenną i ryżową, ale jeśli nie macie w domu ryżowej, dodajcie więcej mąki pszennej. Taka sama zasada z ksylitolem - jeśli nie korzystacie, zamieńcie go na np. brązowy cukier.
Zbliżają się Święta Wielkanocne, proponuję więc ten deser przygotować w foremkach do babeczek.
Składniki:
Sypkie:
1 1/2 szklanki mąki ( u mnie szklanka mąki pszennej i pół szklanki ryżowej)
1 szklanka ksylitolu (lub cukru)
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka sody
Mokre:
1 szklanka zimnej wody
6 łyżek oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj suche
składniki, w drugiej mokre. Mokrą masę przełóż do suchych składników i
wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto (u mnie tortownica o średnicy 24 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do
180 stopni i piecz przez 30 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu
posyp cukrem pudrem lub polej czekoladową polewą.
intensywnie czekoladowe!
OdpowiedzUsuńLubię takie proste przepisy, ten trochę przypomina przepis na muffinki :) szybko się robi i zapewne szybko znika :)
OdpowiedzUsuńMuffinki też można przygotować z tego przepisu, wyjdą równie pyszne :)
UsuńPycha :) Ciasta czekoladowe to zdecydowanie coś da mnie :D
OdpowiedzUsuń:) Tym bardziej polecam. To jest naprawdę szybkie i bezproblemowe ciasto.
Usuń