czwartek, 2 kwietnia 2020

Schab w aromatycznym sosie pieczarkowym

Schab w sosie pieczarkowym. Podałam go tradycyjnie, z ziemniakami, ale makaron penne, czy świderki też będą pasować. Mięso wyszło kruche i delikatne, a sos kremowy i aromatyczny. Do sosu, zamiast zwykłej śmietany, użyłam śmietanki ryżowej, ponieważ ograniczam nabiał. Zwykła śmietana do zup i sosów również pasuje, a danie będzie smakowało tak samo dobrze. Jeśli macie w domu koperek, posypcie nim potrawę,  stanie się bardziej aromatyczna.

Składniki:
4 plastry schabu
sól, pieprz
mąka do posypania mięsa
200g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 ml śmietany (ja użyłam śmietanki ryżowej do gotowania)
1 łyżka płatków drożdżowych


Przygotowanie:
Mięso rozbij tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące, nadmiar mąki zdejmij. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso 3 minuty na każdą stronę, zdejmij na talerz. 

Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty ząbek czosnku. Jeśli potrzeba, dolej trochę oleju. Gdy cebula będzie złota, wsyp pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki, smaż 5 minut. Wlej śmietanę i zagotuj. 

Gdy sos zacznie bulgotać, włóż do niego mięso, dopraw solą, pieprzem, dołóż łyżkę płatków drożdżowych. Gotuj danie 7-10 minut i podawaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wlej odrobinę wody.  

 

6 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter