Placki ziemniaczane z cukinią i cebulką - chrupiące i przypieczone. Podałam je kiedyś jako zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych i zostały z nami na stałe. Smakują znakomicie bez
dodatków, ale polane sosem pomidorowym stały się moim absolutnym numer jeden! W
tym wypadku do sosu dodałam jeszcze kurczaka, ale z powodzeniem sos można przygotować bez mięsa.
Jedliście kiedyś placki ziemniaczane w takiej wersji? Polecam.
Składniki:
Placki:
6 średnich ziemniaków
1 cukinia (ok 200g)
1 cebula
4 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz
Sos:
pierś kurczaka
puszka pomidorów
ząbek czosnku
suszone oregano, bazylia
szczypta cukru
2 łyżki płatków drożdżowych
Przygotowanie:
1 cukinia (ok 200g)
1 cebula
4 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz
Sos:
pierś kurczaka
puszka pomidorów
ząbek czosnku
suszone oregano, bazylia
szczypta cukru
2 łyżki płatków drożdżowych
Przygotowanie:
Ziemniaki
i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cukinię umyj, nie
odbieraj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odczekaj kilka minut, aż
warzywa puszczą wodę, odciśnij ją, a do startych warzyw wbij jajko,
dodaj mąkę i przyprawy. Wymieszaj, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie,
dodaj odrobinę mąki. Smaż na oleju, na złoty kolor z obu stron.
Gdy placki będą się smażyły przygotuj sos. Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Posyp solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią, przeciśnij ząbek czosnku. Gdy mięso będzie usmażone, wlej pomidory, dodaj szczyptę cukru i płatki drożdżowe. Gotuj 5-7 min na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje. Podawaj z gorącymi plackami.
Gdy placki będą się smażyły przygotuj sos. Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Posyp solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią, przeciśnij ząbek czosnku. Gdy mięso będzie usmażone, wlej pomidory, dodaj szczyptę cukru i płatki drożdżowe. Gotuj 5-7 min na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje. Podawaj z gorącymi plackami.
chętnie bym sobie teraz je zjadła!
OdpowiedzUsuń:) polecam
UsuńSmakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję
Usuń