środa, 15 kwietnia 2020

Placki ziemniaczane z cukinią w pomidorowym sosie

Placki ziemniaczane z cukinią i cebulką - chrupiące i przypieczone. Podałam je kiedyś jako zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych i zostały z nami na stałe. Smakują znakomicie bez dodatków, ale polane sosem pomidorowym stały się moim absolutnym numer jeden! W tym wypadku do sosu dodałam jeszcze kurczaka, ale z powodzeniem sos można przygotować bez mięsa.
Jedliście kiedyś placki ziemniaczane w takiej wersji? Polecam.


Składniki: 
Placki:
6 średnich ziemniaków
1 cukinia (ok 200g)
1 cebula
4 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz

Sos:
pierś kurczaka
puszka pomidorów
ząbek czosnku
suszone oregano, bazylia
szczypta cukru
2 łyżki płatków drożdżowych

Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cukinię umyj, nie odbieraj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odczekaj kilka minut, aż warzywa puszczą wodę, odciśnij ją, a do startych warzyw wbij jajko, dodaj mąkę i przyprawy. Wymieszaj, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Smaż na oleju, na złoty kolor z obu stron.

Gdy placki będą się smażyły przygotuj sos. Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Posyp solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią, przeciśnij ząbek czosnku. Gdy mięso będzie usmażone, wlej pomidory, dodaj szczyptę cukru i płatki drożdżowe. Gotuj 5-7 min na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje. Podawaj z gorącymi plackami.


4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter