Odwrócone ciasto z morelami - idealne na letnie spotkania przy kawie. Nieprzesłodzone, bez białego cukru i mąki. Uwaga, ten smak wciąga!
Do tego przepisu nie potrzeba miksera, najlepiej sprawdzi się trzepaczka lub zwykły widelec. Przed upieczeniem warto je zostawić na dwie godziny, żeby napęczniało, a po upieczeniu na pewno będzie miękkie i puszyste.
Do tego przepisu nie potrzeba miksera, najlepiej sprawdzi się trzepaczka lub zwykły widelec. Przed upieczeniem warto je zostawić na dwie godziny, żeby napęczniało, a po upieczeniu na pewno będzie miękkie i puszyste.
Składniki:
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki kefiru
2 jajka
6 łyżek ksylitolu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12-15 małych moreli
2 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Kaszę wymieszaj z kefirem, wbij jajka, dodaj kurkumę, ksylitol i cukier waniliowy. Połącz składniki do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 2 godziny - kasza w tym czasie napęcznieje.
Morele umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy poukładaj morele, rozcięciem do spodu. Posyp owoce brązowym cukrem. Do masy dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.
Ciasto przełóż do tortownicy, delikatnie, żeby morele się nie poprzesuwały, rozsmaruj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, na 1 godzinę. Wbij patyczek, jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe. Gdy przestygnie, okrój brzegi i odwróć ciasto do góry dnem, aby owoce były na wierzchu.
Zdecydowanie to ciasto dla mnie, uwielbiam morele :)
OdpowiedzUsuńTym bardziej warto spróbować :)
Usuń