Stek z tuńczyka - soczysty, aromatyczny, z minimalną ilością przypraw, które nie zmieniają smaku ryby, a jedynie lekko go podkręcają. Nie kombinuję, posypuję tuńczyka tylko solą i pieprzem, dodaję odrobinę oliwy i tyle. Smak broni się sam.
Wiem, że tuńczyk wzbudza wiele kontrowersji i opinie na jego temat są podzielone. Zatem jeść, czy nie jeść? Myślę, że i w tej kwestii najlepiej sprawdzi się zasada "jeść z umiarem".
Składniki:
2 steki z tuńczyka
sól
pieprz
oliwa z oliwek
patelnia grillowa (lub zwykły grill, jeśli masz taką możliwość)
Przygotowanie:
Steki z tuńczyka oprósz solą i pieprzem z obu stron. Natrzyj delikatnie oliwą z
oliwek. Patelnię grillową (lub grilla) dobrze rozgrzej. Przełóż steki na patelnię i grilluj ok. 3 minuty z każdej
strony.
Pamiętaj!
Tuńczyk jest chudą rybą i bardzo szybko może wyschnąć na grillu. Lepiej nie trzymać go za długo nad ogniem. Po 3 minutach steki będą dobrze obsmażone na zewnątrz, a w środku średnio wysmażone. Długość grillowania zależy również od grubości steków. Jednak u nas w sklepach (np. w Lidlu) najczęściej steki nie są bardzo grube i 3 min smażenia z każdej strony w zupełności wystarczą.
bardzo, ale to bardzo lubię takie steki z tuńczyka:)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńGreat post, Thanks for sharing,
OdpowiedzUsuńI'm following you! X.
Świetny obiad, bardzo lubię stek z tuńczyka, jedyna wada, to że trudno je kupić :)
OdpowiedzUsuńTo prawda - ja najczęściej spotykam tuńczyka w Lidlu.
UsuńWygląda rewelacyjnie :) szkoda, że to taka droga ryba ;)
OdpowiedzUsuńDroga, to prawda, ale raz na jakiś czas można ;)
UsuńBardzo piękna, zdrowa propozycja obiadowa. Faktycznie nieco droga ryba ale od czasu do czasu można zaszaleć i zrobić sobie święto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To prawda, czasem trzeba sobie podogadzać ;)
Usuńair jordan
OdpowiedzUsuńJordan Travis Scott
supreme hoodie
cheap golden goose sneakers
off white
off white
off white nike
curry 8
golden goose outlet
bapesta shoes