piątek, 31 sierpnia 2018

Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym na pęczaku. To danie jest alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych, które czasem nam się przejedzą. Wtedy gotuję sos pomidorowy (czasem dodaję do niego czerwone wino, ale nie jest konieczne), z mięsa formuję mniejsze kuleczki i danie gotowe. Z czym podaję klopsiki? Z kaszą, z makaronem albo pieczywem - wybierzcie swoje ulubione dodatki. Polecam.

Składniki (na 10 małych pulpecików):

300g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów (400g)
1 cebula
sól, pieprz
świeże lub suszone zioła: bazylia, tymianek, majeranek
szczypta cukru
olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso połącz z jajkiem i połową (1,5 łyżki) tartej bułki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wyrób masę do połączenia składników, a następnie uformuj małe klopsiki. Obtocz je w pozostałej bułce. W głębokiej patelni rozgrzej olej, usmaż klopsy na złoty kolor i zdejmij ja na talerz.

Na patelnię dolej trochę oleju i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj pomidory z puszki (razem z zalewą) i wlej 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i ziołami. Gotuj sos 5-10 minut, woda odparuje i sos się zredukuje.

Dodaj do sosu klopsy i gotuj całość jeszcze przez 10 min. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.


10 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter