sobota, 31 grudnia 2016

Sylwestrowe przekąski - salsa pomidorowa

Kochani,
przychodzimy do Was z ostatnim przepisem w tym roku. Dziękujemy, że byliście z nami. Mamy nadzieję, że w nowym roku będziecie bloga odwiedzać równie chętnie i korzystać z naszych przepisów. Jeśli nie macie pomysłu na szybką, sylwestrową przekąskę, polecamy Wam domową salsę pomidorową. Podana na zimno świetnie sprawdzi się do chipsów, albo na kanapki. Sos jest ostrawy, więc uważajcie z papryczkami, dodawajcie je stopniowo.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

*przepis podpatrzony na Kwestia Smaku

Składniki:


puszka krojonych pomidorów
1/4 zielonej papryki
marynowana papryczka jalapeno lub piri piri
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
sól, pieprz
2 łyżki cukru
3 łyżki octu spirytusowego
2 szalotki

Przygotowanie:

1. Paprykę i szalotki pokrój w drobną kostkę. Do rondelka włóż pomidory z puszki, zieloną paprykę, posiekaną papryczkę jalapeno (my dałyśmy jedną z pestkami, ale możecie pestki wyrzucić lub włożyć więcej papryczki, według uznania). Postaw garnek na małym ogniu, mieszając dodaj czosnek, sól, pieprz, cukier i ocet.

2. Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone szalotki, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 4-5 minut. Mieszaj, żeby salsa się nie przypaliła. Zostaw do wystudzenia, przechowuj w lodówce.


2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter