Kochani, jeśli nie zdążyliście jeszcze przygotować ostatnich słodkich wypieków na święta, przychodzimy Wam z pomocą. Polecamy pierniczki, które od razu po upieczeniu i polukrowaniu są miękkie, a ich przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny. Pieczemy je co roku i to właśnie te pierniczki znikają najszybciej z talerzy - mają cytrusowo-korzenny posmak i rozpływają się w ustach. Wracamy do świątecznych przygotowań, a Wam życzymy Wesołych i magicznych Świąt, pełnych ciepła, radości i znakomitego jedzenia.
*przepis ze strony Moje Wypieki
250g mąki pszennej
85g zmielonych migdałów
3 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200ml płynnego miodu
85g masła
pół szklanki skórki pomarańczowej wymieszanej z cytrynową
lukier: 2 szklanki cukru pudru, kilka łyżek gorącej wody
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj ze zmielonymi migdałami, przyprawą do piernika, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą.
W rondelku rozpuść masło z miodem na małym ogniu. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) dodaj do suchych składników, wymieszaj. Wsyp skórki kandyzowane i wymieszaj. Ciasto powinno być klejące i gęste. Przykryj ściereczką i odstaw do wystudzenia.
Formuj kulki z ciasta - wielkości orzecha włoskiego i układaj w dużych odległościach od siebie, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszcz delikatnie łyżeczką. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 15 min (jak będą pieczone dłużej, zrobią się twarde). Wystudź na kratce.
Mąkę wymieszaj ze zmielonymi migdałami, przyprawą do piernika, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą.
W rondelku rozpuść masło z miodem na małym ogniu. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) dodaj do suchych składników, wymieszaj. Wsyp skórki kandyzowane i wymieszaj. Ciasto powinno być klejące i gęste. Przykryj ściereczką i odstaw do wystudzenia.
Formuj kulki z ciasta - wielkości orzecha włoskiego i układaj w dużych odległościach od siebie, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszcz delikatnie łyżeczką. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 15 min (jak będą pieczone dłużej, zrobią się twarde). Wystudź na kratce.
Ostudzone pierniczki polukruj. Wymieszaj cukier puder z gorącą wodą - wlewaj wodę stopniowo, po łyżce, cały czas mieszając. Lukier powinien być lejący, ale nie za gęsty. Maczaj w nim pierniczki i odstawiaj na kratkę. Pierniczki pod wpływem lukru zmiękną. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Cudownych Świąt;)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
super pierniczki :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! :)
Pychotki, ładnie udekorowane :)
OdpowiedzUsuń