Kochani jak Wasze przygotowania do Świąt? Spis potraw macie już zrobiony? U nas listy potrzebnych składników już są, jeszcze tylko zakupy, a na koniec zostanie to co najprzyjemniejsze, czyli gotowanie. W Wigilię, na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, robionych wspólnie z rodziną. Czekamy na te dania przez cały rok, bo właśnie wtedy smakują one wyjątkowo. W resztę świątecznych dni nie trzymamy się już tak ściśle zasad. W tym roku na obiad podamy krem z pieczonych buraków. Słodki smak buraków w połączeniu z suszonymi śliwkami, kwaśną skórką z cytryny i aromatem z goździków to strzał w dziesiątkę. Wielowymiarowy smak zupy nadaje jej wyjątkowego charakteru, dlatego znakomicie sprawdzi się na świąteczny obiad. Przepis na ten krem znalazłyśmy w książce "Kuchnia Polska według Karola Okrasy".
Składniki:
4 buraki
1 duży ziemniak
1 mała cebula
1 1/2 l wody
4 suszone śliwki
2 goździki
cytryna
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka masła
sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
1. Umyte buraki owiń w folię aluminiową, włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (165 z termoobiegiem) i piecz do miękkości - ok 1,5 godziny. Buraki zostaw do wystudzenia, a następnie obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
1. Umyte buraki owiń w folię aluminiową, włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (165 z termoobiegiem) i piecz do miękkości - ok 1,5 godziny. Buraki zostaw do wystudzenia, a następnie obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
2. Ziemniaka umyj, obierz i razem z cebulą pokrój w kostkę, wrzuć warzywa na rozgrzaną oliwę i przesmaż przez kilka minut. Ziemniaki i cebulę zalej 1 i 1/2 l wody i gotuj ok. 15 minut. Do wody dodaj pokrojone suszone śliwki oraz goździki i gotuj całość na małym ogniu przez 20 min.
3. Po 20 minutach do zupy dodaj pokrojone buraki, skórkę otartą z cytryny, ocet balsamiczny i łyżkę masła. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj wszystko kilka minut, po czym zmiksuj całość na jednolitą masę. Jeżeli zupa będzie za gęsta, dodaj trochę wody. Podawaj z kleksem śmietany lub wędzonym serem. Możesz też udekorować zupę kawałkami buraków (odłóż wcześniej kilka kawałków).
to połączenie musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńSmak zupki na pewno jest ciekawy 😆Kolor ma piękny.
OdpowiedzUsuńDziękujemy. Smak ma nieoczywisty, ale wszystko do siebie pasuje.
UsuńZapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńTylko czy te śliwki mają być zwykłe suszone, czy wędzone...?
My użyłyśmy zwykłych, suszonych śliwek. :)
UsuńŚwietnie :)
UsuńBo we wprowadzeniu mowa jest o wędzonych, więc się troszkę pogubiłam ;)
Już poprawiłam, żeby nie wprowadzać w błąd. Dzięki :)
UsuńWygląda wspaniale i przepysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Dziękujemy, pozdrawiamy serdecznie :)
UsuńBardzo fajne połączenie smaków, już sobie wyobrażam jaki smaczny musi być ten krem :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że takiego kremu z buraczka jeszcze nie jadłam i bardzo mi się ten przepis podoba :) Zwłaszcza dodatek goździka i śliwki suszonej :D
OdpowiedzUsuńJedyna zupa z buraków jaką lubię :D
OdpowiedzUsuńsuper połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńCiekawy ten krem, taka odskocznia od barszczyku :P
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt :**